Da li ste znali da ova vozila imaju prednost u kružnom toku na Slaviji?

21.10.2022

09:49

0

Autor: Z. A.

Kružni tok nije bauk - samo pratite znakove

Da li ste znali da ova vozila imaju prednost u kružnom toku na Slaviji?
slavija fontana sivacki - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Kružni tok je za mnoge nerešiv problem. To naročito važi za one koji ne voze često u Beogradu i drugim velikim gradovima, a onda kada stignu do Slavije, Bogoslovije ili Autokomande, na primer, počinje preznojavanje.

Većina zna za osnovno i sveto pravilo - vozilo koje je već u kružnom toku ima prednost u odnosu na automobile koji nailaze.

Ali zašto je to tako?

- Ne postoji poseban član zakona koji propisuje pravila saobraćaja koja važe u kružnom toku - objašnjava Boban Miliković, zamenik načelnika Saobraćajne policije, koji je gostovao u emisiji SAT plus.

Pexels
 

Na ulazu u kružni tok postoji obrnuti trougao koji jasno propisuje da se nailazi na ulicu sa prvenstvom prolaza. Svakako, ako na ulazu u kružni tok nema obrnutog trougla, onda prednost ima vozilo koje ulazi u kružni tok, iako su ovakve situacije u Srbiji prava retkost.

- Ova dva znaka zapravo obavezuju vozače koji nailaze da propuste vozilo koje je već u kružnom toku. Jedino ako dva vozila istovremeno ulaze na različite ulaze u kružni tok, to je dozvoljeno, iako su ovakve situacije veoma retke - dodaje Milinković u razgovoru sa Mladenom Alvirovićem, urednikom emisije SAT.

- Ukoliko se, na primer, tri vozila kreću paralelno u tri trake i hoće da izađu na isti izlaz, ponovo važe saobraćajna pravila, pa se najpre isključuje vozilo koje je najbliže izlazu, a ostali automobili menjaju trake, najpre auto u srednjoj traci, a potom i auto u krajnjoj levoj.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Međutim, najveća nedoumica je na Trgu Slavija, otkako su pre nekoliko godina iscrtane nove horizontalne linije. Naime, ista pravila važe i ovde, odnosno prestrojavanje iz trake u traku.

Traka može da se veoma brzo promeni, na primer iz desne u srednju, praktično da se preseče, ali samo ako se vozač uveri da je ta radnja bezbedna.

Ipak, jedno pravilo je izuzetak na Slaviji i odnosi se na vozila javnog gradskog prevoza, kom pripadaju i taksisti.

24sedam
 

- Obodna strana kružnog toka rezervisana je za autobuse, tramvaje, ali i taksiste koji su deo javnog gradskog prevoza. Dakle ako su oni u kružnom toku, oni imaju prednost na sva vozila, bez obzira da li ulaze, ili izlaze iz kružnog toka - objašnjava zamenik načelnika Saobraćajne policije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: b92.rs

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike