Na tronu je novi kralj električnih automobila: Prvi "rols-rojs" na struju ima tri tone i izgleda veoma moćno (FOTO/VIDEO)

19.10.2022

15:52

0

Autor: D. R.

Luksuzni kupe "Spectre" označio je ulazak britanske prestižne marke u električnu trku

Na tronu je novi kralj električnih automobila: Prvi "rols-rojs" na struju ima tri tone i izgleda veoma moćno (FOTO/VIDEO)
profimedia-0731499323 - Copyright Profimedia

"Rols-rojs" ulazak na tržište električnih automobila radi na sebi svojstven način. Oni to jednostavno mogu priuštiti, odnosno mogu biti sigurni da će od svojih poklonika lako izvući par stotina hiljada evra za ogroman električni cupe od nepune tri tone.

Konkretno, "Spectre" teži 2.975 kg, što ga trenutno čini jednim od najtežih produkcijskih automobila na tržištu. Naravno, "Spectre" nije mali auto, pa razmak između osovina iznosi čak 3.210 mm.

Profimedia
 

Baterija mase 700 kg je fini balast u podu vozila, a sa kapacitetom većim od 100 kWh omogućava autonomiju u vožnji od solidnih 520 km, po WLTP-u.

Električni pogon proizvodi 585 KS i 900 Nm, što očigledno u RR-u smatraju dovoljnim za zadovoljenje apetita budućih vlasnika, ali i nekih osnovnih standarda marke.

Uostalom, kompaniji struja nije strana jer je Čarles Rols još pre više od 120 godina razmišljao o električnom automobilu. Te 1900. godine kupio je električno vozilo i ostao opčinjen osećajem u vožnji lišenom buke, vibracija i smrada.

Profimedia
 

Na papiru do 100 km/h stiže za 4.5 sekundi, ali to je u automobilu ovog kalibra zaista manje bitno.

Da, "Spectre" jeste brz, ali treba ga doživeti više poput drumske verzije neke luksuzne jahte, baš kao što asocira izgled zadnjeg dela automobila.

Opremljen "Magic carpet ride" podvozjem i Planar ogibljenjem, "Spectre" će se voziti planinskim putevima između Nice i Sen Tropea kao na šinama.

Profimedia
 

Ne čudi što je upravo na tim putevima odradio poslednje testove i fina podešavanja prototipa pred start proizvodnje.

Na dizajn ne treba trošiti reči. Dovoljno je reći - čista klasika, ali i nikad šira prednja maska sa LED osvetljenim.

I da, svetla su dvostruka, gde su dnevna izuzetno tanka, a glavna skrivena ispod njih. Recept je to koji je nedavno predstavio BMW i nije najbolje prošao kod kritičara. Ovde će verovatno proći.

Spomenimo još dve posebnosti. Prva je da je slavna statua "Spirit of Ecstasy" doteran kako bi izgledala dinamičnije, modernije, pa i sportskije.

Profimedia
 

Druga je da je "Spectre" prvi "rols-rojs" nakon gotovo 100 godina koji se standardno vozi na 23-inčnim točkovima.

Što se tiče cene, ona bi trebalo da bude negde između "Cullinana" i "Phantoma", pa bi 380.000 evra za start bila realna procena, prenosi b92.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike