Karl Malden: Srbin kojem je Hemfri Bogart pridržavao kaput dok je dobijao Oskara (FOTO)

22.03.2024

18:05

0

"Lojalnost srpskom poreklu bila je najveća vrednost u domu moga oca", napisao je čuveni glumac u svojoj autobiografiji

Karl Malden: Srbin kojem je Hemfri Bogart pridržavao kaput dok je dobijao Oskara (FOTO)
profimedia-0611977623 - Copyright Profimedia

Karl Malden bio je napoznatiji holivudski Srbin, a njegova glumačka karijera trajala je više od 60 godina. Rođen je na današnji dan u Čikagu 1912. godine, a preminuo je 1. jula 2009. u Los Anđelesu.

Poznati američki glumac rođen je kao Mladen Sekulović. Njegov otac, Petar Sekulović, napustio je rodno Podosoje kod Bileće i „trbuhom za kruhom” došao u Čikago. Tu je rođen Malden, kao najstariji od trojice braće.

- Koliko god da sam hteo da budem običan američki klinac, osećao sam se kao autsajder, razapet između mog srpskog doma i ostatka sveta. Lojalnost srpskom poreklu bila je najveća vrednost u domu moga oca. Bio je poštovan vođa srpske zajednice i opsednut time da bude dobar Srbin, da pomaže ljudima u okolini da budu dobri Srbi - napisao je Malden u svojoj autobiografskoj knjizi "Kako sam uspeo", koju je stvorio uz pomoć svoje mlađe ćerke, književnice i filmske scenaristkinje.

Profimedia
 

Najveći uspeh postigao je u filmu “Tramvaj zvani želja”, za koji je dobio Oskara za sporednu ulogu 1951. godine. U ovom filmu igrao je zajedno sa Marlonom Brandom i Vivijen Li.

Veliki nos kao zaštitni znak

U njegovoj glumačkoj karijeri dugoj više od 60 godina, posebno mesto zauzima uloga detektiva Mika Stouna u televizijskoj seriji “Ulice San Franciska”, za koju je dobio nagradu “Emi”. U Holivudu je bio veoma cenjen, a od 1989. do 1992. godine bio je predsednik Akademije filmskih umetnosti i nauka, koja dodeljuje Oskara. Holivudski producent Dobrivoje Tanasijević, takođe naše gore list, poznat i pod pseudonimom Dan Tana, ispričao je za BBC priču o jednom od Maldenovih zaštitnih znakova, velikom nosu nepravilnog oblika.

- Igrao je košarku kad je bio mlad i polomio je nos, a familija nije imala para da plati da se to sredi, već su pustili da sraste samo. Kad je potpisao ugovor sa kućom Warner Brothers, oni su hteli da se operiše, a Karl im je rekao da “nije lepotan, već glumac” - ispričao je Tanasijević za BBC na srpskom.

Profimedia
 

Verovao je u glumačke veštine koje je imao i smatrao je da lepota nije karta na koju želi da igra.

- Ako budem imao lep nos, onda ću morati da se takmičim sa lepotanima poput Kerija Granta i Hemfrija Bogarta – nikada neću biti lepši od njih, ali ću da ih nadglumim - poručio je Malden ljudima iz producentske kuće, prepričao je Tanasijević.

Karl možda nije bio lep kao slavni Hemfri Bogart ali je doživeo da mu upravo taj isti Bogart pridržava kaput dok uzima Oskara. Iz tog vremena kada je dobio Oskara za ulogu u “Tramvaju zvani želja” prepričava se anegdota kako je zamolio slavnog Hemfrija koji je sedeo do njega da mu pričuva kaput dok ode po zlatnu statuu.

Bogart mu je začuđeno odgovorio: “Dobio si Oskara, a brineš za običan kaput!”.

Vivijen Li, Marlon Brando, Karl Malden i Kim Hanter u filmu “Tramvaj zvani želja”/ Profimedia
 

Prezime Sekulović u mnogim filmovima

Karl Malden je u filmovima koristio svaku priliku da spomene prezime svog oca Sekulović.

Tako u filmu “Paton”, u ulozi generala Omara Bredlija kaže jednom vojniku: “Dodaj mi taj šlem Sekuloviću!” U filmu “Dead Ringer”, kao policijski detektiv kaže drugom detektivu: “Daj mi moju kapu Sekuloviću!” Takođe, u njegovom filmu “Fear Strikes Out”, pojavljuje se bejzbolski skaut Sekulović.

Kao zatvorski čuvar u filmu “Birdman of Alcatraz”, čita listu zatvorenika, među kojima se nalazi i jedan Sekulović. Najpoznatiji primer toga je u TV seriji “Ulice San Franciska”, u ulozi policijskog poručnika Majka Stouna, kada zaposli pomoćnika Sekulovića.

U jugoslovenskom filmu “Suton” je glumio Marka Sekulovića. U filmu Gorana Paskaljevića iz 1982. godine Malden je igrao glavnu ulogu.

Zanimljivo je da je Paskaljević pisao scenario za ovaj film sa književnikom Filipom Davidom, kako bi dobio “holivudski scenario” kojim bi bio zadovoljan Malden.

 - Od njega sam čuo rečenicu koju sam zapamtio za ceo život: "Nije važno da li te ljudi vole ili ne, važno je da te poštuju". To je bilo napisano na prvoj strani scenarija, primerka koji je on svakodnevno donosio na snimanje – pričao je Paskaljević.

Profimedia
 

Moram da pozovem mamu

Takođe, pomenuo je anegdotu sa susreta od pre skoro tridesetak godina na festivalu u Gentu.

- Bili smo na prijemu, zajedno sa suprugama, kada je Malden prekinuo razgovor rečima - moram na čas gore do sobe da pozovem mamu. Ona je tada imala 102 godine - ispričao je Paskaljević.

Poznati holivudski glumac je u Beogradu bio samo jednom, početkom 80-ih godina prošlog veka, kada je doputovao zbog filma "Suton", koji je sniman u Istri. U Beogradu je proveo dva dana, a zatim je posetio Bileću, odakle mu je otac i gde je bio jednom u ranoj mladosti.

Karl Malden se oženio Monom Grinberg 1938. godine. Sa njom je bio u braku preko 70 godina.

Preminuo je u 97. godini, a komemoraciju u Holivudu je vodio Majkl Daglas, sin njegovog prijatelja Kirka Daglasa, koji mu je ujedno bio i glavni partner u "Ulicama San Franciska".

Profimedia
 

U Muzeju jugoslovenske kinoteke u Beogradu u julu 2016. otvoren je i legat Karla Maldena, gde su izloženi lični predmeti i neki rekviziti sa snimanja Oskarom nagrađenog glumca - njegove nagrade, među kojima je zvezda sa Bulevara slavnih u Holivudu postavljena 1960. godine i Nagrada Maksa Hauflera, zatim crkveni orden Svetog Save i medalja Belog anđela, pisma Žakline Onazis i Džordža Buša Starijeg (njegova unuka Emili Dorner donela je i pismo Marlona Branda) kao i šešir koji je nosio kao detektiv Majk Stoun u seriji "Ulice San Franciska". 

U Beogradu mu je ispred Jugoslovenske kinoteke podignut spomenik, koji je otkriven 20. novembra 2018. godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike