Odlazak legende „novog Holivuda“: Preminuo Piter Bogdanovič, američki reditelj srpskog porekla (FOTO)

06.01.2022

18:45

0

Autor: 24sedam

Odlazak legende  „novog Holivuda“: Preminuo Piter Bogdanovič, američki reditelj srpskog porekla (FOTO)
Tan2022-1-6_19114901_0 a - Copyright Tanjug/AP Photo//Damian Dovarganes

Piter Bogdanovič američki reditelj, scenarista, glumac, producent, kritičar i istoričar filma, srpskog porekla, iz perioda „novog Holivuda“, reditelj kultnih filmova „Poslednja bioskopska predstava“ i „Mesec od papira“, preminuo je u 83. godini.

Šezdesetih godina 20. veka u njujorškim umetničkim krugovima postao je poznat kao urednik filmskog programa Muzeja savremene umetnosti.

Sa 32 godine režirao je film Poslednja bioskopska predstava, nakon čega je dobio epitet „Novi Orson Vels“.

Film je dobio značajnu pažnju publike i dobro je ocenjen od strane kritičara, a takođe je i nominovan za Oskara. Takođe, je zajedno sa Leri Mek Martrijem dobio nagradu Bafta za najbolji scenario.


Posebno je analizirao filmove Orsona Velsa i Džona Forda. Autor je knjiga "Zovem se Džon For Ja pravim vesterne" i "Filmsko delo Orsona Velsa".

Pojavio se i kao glumac u mnogim filmovima i TV serijama. Poznat je po ulozi psihijatra iz kultne TV serije “Sopranovi”.

Tanjug/AP Photo
 

Svetska federacija filmskih arhiva (FIAF) dodelila je Bogdanoviču 2007. godine nagradu za životno delo, svrstavajući ga rame uz rame sa velikanima kao što su Bergman ili Oliveira.

Tanjug/AP Photo
 

Kao gostu 40. FEST-a, 2021. godine uručen mu je Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke, njeno najveće priznanje, koje je ustanovljeno 1995. godine povodom stogodišnjice filma.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike