„Druže, prekini sa tim sra*em“: Film koji je Marlonu Brandu doneo Oskara, depresiju i bol (FOTO/VIDEO)

18.12.2023

17:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Bio je izuzetno nezadovoljan kada je prvi put pogledao čuveno ostvarenje

„Druže, prekini sa tim sra*em“: Film koji je Marlonu Brandu doneo Oskara, depresiju i bol (FOTO/VIDEO)
Copyright Profimedia

Marlon Brando je bio prvi koji je u Holivud doneo tehniku "metodske glume". Njegov sirovi i naturalistički pristup doneo je novi stil izvođenja u filmsku industriju tokom pedesetih godina prošlog veka. 

Profimedia
 

Primer za to je njegova maestralna uloga u remek-delu „Na dokovima Njujorka“, filmu koji mu je doneo Oskara za glavnu ulogu. Međutim, ono što je iznenađujuće je da je nakon prvog izdanja filma Brando bio veoma depresivan, nakon što je video sebe na ekranu, prenosi Far Out Magazine. 

Razočaran i depresivan

Čuveni film u režiji Elije Kazana prati priču o Teriju Maloju (Brando), nagrađivanom borcu koji je rastrzan između mafije i ljubavi prema sestri čoveka koji je ubijen, delom njegovom krivicom. Brandov nastup bio je istovremeno šarmantan, iskren i nežan, sa potencijalnom oštricom nasilja koja tinja ispod, i postoje jaki argumenti da baš ta uloga ima najvažnije mesto u njegovoj karijeri.

Ipak, bio je jako nezadovoljan, uprkos osvojenom Oskaru. U svojoj biografiji je pisao:

„Onog dana kada mi je Elija Kazan pokazao završen projekat, bio sam toliko depresivan i razočaran svojom izvedbom da sam izašao iz sobe za projekciju. Mislio sam da sam veliki promašaj i izašao sam bez reči. Jednostavno me je bilo sramota.“

Profimedia
 

Antologijska rečenica

Film takođe sadrži jednu od najpoznatijih rečenica u istoriji filma: „I coulda been a contender“, koju Brando izgovara svom bratu, koga igra Rod Stajger, dok drži pištolj na Marlonovim grudima. Tokom snimanja te scene, slavni glumac je imao problem sa dijalogom jer nije verovao da će njegov lik realno preneti te reči svom bratu, s obzirom na to da mu je pištolj uperen u srce. Brando je improvizovao alternativne rečenice poput: „Kako je mama?“ ili „Mislite li da će Jenkiji osvojiti titulu ove godine?“

Profimedia
 

Elija Kazan je iza kamere odgovorio: „Druže, prekini sa tim sranjem“.

Reditelj je jednom priznao da je dozvolio dvojici glumaca da se režiraju scenu i da je samo pratio šta rade. Međutim, čuvena rečenica koja je prvobitno napisana ipak je ostala.

Brandovo nezadovoljstvo i bol kada je prvi put video film aludira na njegovu posvećenost kao glumca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike