Dan Tana, Srbin koji je osvojio Holivud: Psovali su mi majku u svakoj crkvi

12.02.2023

19:01

0

Autor: Dejan Ćirić

„Uspeo sam daleko više nego što sam sanjao. Smatram sebe najsrećnijim čovekom na kugli zemaljskoj. Ne bih menjao svoj život ni sa jednom osobom“, ističe Tanasijević

Dan Tana, Srbin koji je osvojio Holivud: Psovali su mi majku u svakoj crkvi
Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Filmski producent i ugledni restorater iz Los Anđelesa Dobrivoje Tanasijević, poznatiji kao Dan Tana, ističe je da je zahvalan na nagradi ''Beogradski pobednik'' koju će zajedno sa Lordanom Zafranovićem dobiti na ovogodišnjem Festu, da poštuje poznatog reditelja i prisetio se da je najviše životnog iskustva stekao u Jugoslaviji, kako je prvi novac Al Paćino "zaradio" kod njega, i istakao da su mu se svi životni snovi ispunili.

- Hvala Srbiji što mi daje orden. Uvek je najlepše kad primiš nešto od svoje najdraže zemlje - rekao je Tanasijević povodom priznanja koje će mu biti uručeno za doprinos filmskoj umetnosti kao producent.

Printscreen/YouTube/Tanjug TV
 

Zafranović bi dobio Oskara

Povodom filma "Zlatni rez 42“, na kome Zafranović trenutno radi, Dan Tana ističe da "nikad nije kasno" da ovaj reditelj dobije Oskara.

- On bi dobio Oskara za film "Okupacija u 26 slika" iz 1978. godine - smatra  Tanasijević i dodaje da o razlozima zašto se ovo ostvarenje nije našlo u konkurenciji za najbolji strani film treba da govore ''političari koji su vodili državu".

- Otišao sam iz Jugoslavije, nisam znao o Jasenovcu, o tragedijama za vreme rata. To se sve krilo od nas, ne znam zašto - naveo je Tanasijević koji je bio, između ostalog, koproducent filma "Poseban tretman" (1980), Gorana Paskaljevića, koji je prikazan na Kanskom festivalu i prisetio se da su naše novine pisale da je kupio i namestio njegov ulazak u takmičarsku konkurenciju.

Tanjug/Jadranka Ilić/Antonio Ahel/ATA Images
 

Najveći neprijatelji naši ljudi

- Nikog nisam znao na Kanskom festivalu. Meni su najveći neprijatelji bili naši ljudi. U Americi navijaju za tebe kad uspeš - rekao je devedesetogodišnji producent.

On se prisetio da je tokom Drugog svetskog rata i potom u komunističkoj Jugoslaviji život bio težak, da je sa deset godina zaradio prvi novac pomažući seljacima da prodaju svoju robu u Beogradu, da je tada naučio kako da zaradi i da se, uz posao, ne treba u životu plašiti ničega.

- Maštao sam da budem fudbaler i glumac u Holivudu. Uspeo sam daleko više nego što sam sanjao. Smatram sebe najsrećnijim čovekom na kugli zemaljskoj. Ne bih menjao svoj život ni sa jednom osobom - naglasio je Tanasijević.

Mogao sam da poginem, ali sam imao sreće

Imao je 18 godina kada je sa rerezentacijom Beograda stigao u Brisel 1952., gde je odlučio da ostane nakon pretnje političkih komesara da ga više neće pustiti iz zemlje, potpisavši za klub Anderleht, ali je ubrzo prodat Hanoveru, a odatle je otišao u Kanadu, da bi na kraju zaigrao fudbal i u Americi.

- Nikad se nisam plašio ničega. Imao sam hrabrost i svi su mi se snovi ispunili. U životu je najvažije imati pozitivnu energiju. Bio sam gladan i žedan, mogao sam da poginem, ali imao sam sreće - otkriva Dan Tana.

U Americi je naučio engleski jezik s namerom da tamo ostane, upisao je glumačku školu da bi se unapredio, družio se sa gangsterima, bogatašima, sirotinjom i lopovioma, ali se držao svog izabranog puta koji je "najteži, a pravi put“ koji je, po njegovim rečima, podrazumevao da se ne plašite posla, da ne lažete, da navijate za svakoga da je uspešan.

24sedam/Goran Sivački
 

Psovali su mi majku u svakoj crkvi

Uprkos svim iskustvima i uspesima u Americi, Tanasijević smatra da je "najviše naučio u Jugoslaviji", živeći u njoj u najteže vreme. U životu se nekoliko meseci bavio i politikom, učestvujući u kampanji za predsednika SAD Džona Kenedija na izborima 1960. godine, kada je išao po srpskim crkvama i molio Srbe da glasaju za njega.

Kenedijevom bratu Bobiju Kenediju i glumcu Piteru Lofordu je podneo izveštaj da su mu "psovali majku u svakoj crkvi“ i rekli: „Nećemo nikad za katolika“, prisetio se Tanasijević, koji je shvatio da je bavljenje politikom "najveća glupost".

Uvek su me ubili

Zahvaljujući poznavanju nemačkog jezika, prvu ulogu je dobio u ratnom filmu "Neprijatelj ispod mora", u kome je igrao kormilara u podmornici uz glavne glumce Roberta Mičama i Kurta Jirgensa. Tada je na nagovor drugih promenio ime u Amerikancima jednostavnije za izgovor Dan Tana.

- Uvek sam igrao fašistu, komunistu, mafijaša. Nikad nisam poljubio devojku, uvek su me ubili, ali sam dobro živeo od toga.

Pored glume, Tanasijević je zarađivao i od fudbala, postao je vlasnik kluba Toros, a na nagovor dvojice poznanika je 1964. godine kupio od njih restoran za 30.000 dolara.

- To mi je najveći uspeh u životu, a najmanje sam želeo da budem restorater. Pošto mi je otac bio restorater, mama me zaklela da neću ući u taj biznis.

Miroslav Milic/ATAImages
 

Kultni restoran u Los Anđelesu i Al Paćino

Njegov restoran "Dan Tana" je postao jedno od prestižnih mesta u Los Anđelesu, gde su "mnogi brakovi spojeni, mnogi su se razveli", a od nebrojenih slavnih ličnosti Tanasijević izdvaja priču kako je, kao mlad glumac, Al Paćino kod njega zaradio prvi novac u Holivudu.

Paćino mu je kasnije pričao kako je sa jednim kolegom došao u njegov restoran čuvši da tu može da upozna agente i druge uticajne ljude iz filmske industrije, a pošto nisu imali rezervaciju dopušteno im je da čekaju uz šank.

- Dok su čekali došla je jedna dama i dala mu parče papira. To je kad ostaviš kaput. On je pridržao kaput i ona mu je dala deset dolara. Poručili su po dva martinija i zaradili prve pare u Holivudu - seća se Tanasijević koji priznaje da ne zna ko sve nije prošao kroz njegov restoran, pošto serviraju 250 večera svako veče, a otvoreni su od pet do dva ujutro, kada moraju da isteruju goste.

Printscreen/YouTube/Tanjug TV
 

Kritika u novinama

Prve dve godine je bilo teško, pošto je kao Jugosloven otvorio italijanski restoran u Americi, ali je posao krenuo nakon jedne odlične kritike u novinama, i od tada su bukirani danima unapred. Imao je ponudu da otvori lanac restorana, ali je odbio iako je mogao da zaradi milione dolara.

Prema njegovim rečima, u Beogradu je bilo divnih restorana koje je trebalo čuvati kao tradiciju, umesto što su se ugostitelji okrenuli splavovima.

- Naša kuhinja je odlična. Nema stranca da je otišao iz Srbije koji nije rekao „nikad nisam bolje jeo“. Kod nas se jede više i baci više nego u bilo kojoj zemlji u svetu - zaključio je Tanasijević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike