Murakami kao inspiracija za filmove: Jedan je ove godine kandidat za Oskara (VIDEO)

10.03.2022

10:15

0

Njegove kratke priče bile su pogodna osnova za snimanje kratkog metra, dok je nekolicina ekranizovana i dugometražno

Murakami kao inspiracija za filmove: Jedan je ove godine kandidat za Oskara (VIDEO)
Haruki Murakami - Copyright Profimedia

Jedno od najvećih iznenađenja ovogodišnjih nominacija za Oskara je japanski film "Povezi me" (Drive My Car), igrana adaptacija novele Harukija Murakamija koja je kandidat za nagrade u čak četiri kategorije - najbolji film, najbolju režiju, najbolji adaptirani scenario i najbolji strani film.

Film japanskog reditelja Rijusukea Hamagučija već je dobio nagrade udruženja njujorških, losanđeleskih i američkih kritičara, što je do sada pošlo za rukom samo "Katancu za bol" Ketrin Bigelou i Finčerovoj "Društvenoj mreži".

To ostvarenje prati pozorišnog reditelja Jusukea Kafuku, koji nakon smrti žene, priprema predstavu "Ujka Vanja" za pozorišni festival u Hirošimi.

Tamo dobija šofera - devojku Misaki Vatari (Toko Miura), koja za vreme njegovog boravka u tom gradu upravlja njegovim voljenim crvenim automobilom Saab 900.

Kako se približava premijera, rastu tenzije među postavom, a Jusuke otkriva neočekivanu tajnu o svojoj pokojnoj ženi. Do sada je sedam filmova imalo čast da budu nominovani u kategorijama za najbolji film u celini i najbolji strani film, a među njima su "Z" (1969), "Emigranti" (1971), "Život je lep" (1998), "Pritajeni tigar, skriveni zmaj" (2000), "Amour" (2012), "Roma" (2018) i "Parazit" (2019).

Nema sumnje da uspehu filma "Povezi me" doprinosi Murakamijev potpis kao jedan od najprepoznatljivijih japanskih kulturnih "izvoznih proizvoda", pa bi lako moglo da se desi i da ponese više od jednog priznanja ove godine.

Iako je to najuspešnija, nije i jedina ekranizacija nekog Murakamijevog dela. 

Njegove kratke priče bile su pogodna osnova za snimanje filmova kratkog metra, dok je nekolicina ekranizovana i dugometražno. 

Mi vam predstavljamo nekoliko njih:

"Slušaj pesmu vetra"

"Slušaj pesmu vetra" je prvi Murakamijev roman, objavljen 1979. koji je do pre nekoliko godina, bio praktično nepoznat van Japana. Sam pisac je, naime, smatrao to delo, kao i celokupnu "Trilogiju pacova" ("Slušaj pesmu vetra", "Avantura oko ovce") svojim "nezrelim" kreacijama, pa su do ostatka sveta došli tek 2015.

Međutim, Murakamijev prvenac bio je dovoljno inspirativan reditelju Kazukiju Omoriju da na osnovu njega 1981. godine snimi film. 

U filmu, kao i u knjizi, neimenovani junak prepričava događaje iz leta 1970. koje je kao student provodio po barovima i upoznao se sa nekoliko čudnih likova koji su promenili način na koji doživljava svet.

"Ponovni napad na pekaru"

Murakamijeva novela "Ponovni napad na pekaru" govori o mladom bračnom paru, koji u napadu gladi, opljačka "Mekdonalds".

Neki elementi ovog dela upotrebljeni su u nemačkom filmu "Polarni medved" iz 1998. ali je možda najpoznatija ekranizacija meksičkog reditelja Karlosa Kuarona u vidu kratkog filma sa Kirsten Danst i Brajanom Geratijem.

"Toni Takitani"

Murakami je kratku priču "Toni Takitani" objavio 1990. godine, a kasnije i u "Njujorkeru" 2002. godine.

Opisujući život čoeka koji je celog života bio autsajder zbog svog amerikanizovanog imena Toni Takitani, priča, a kasnije i film, pokrivaju temu identiteta kroz bolnu usamljenost.

Toni pronalazi svoj istinski poziv kao tehnički ilustrator, a na poslu se zaljubljuje u klijentkinju Eiko, s kojom se i venčava. Međutim, njihova sreća je kratkog daha, jer se njihove životne filozofije suštinski ne podudaraju. 

Film je režirao Jun Ičikava i važi za obavezno štivo među ljubiteljima Murakamija.

"Zaliv Hanalei"

U ovoj Murakamijevoj kratkoj priči, koja je deo zbirke "Slepa vrba, uspavana žena", pratimo Sači vlasnicu pijano bara i samohranu majku sina Takašija, ljubitelja surfovanja. Jednog dana ona dobija telefonski poziv da je njen jedinac preminuo nakon što mu je tokom letovanja na Havajima, ajkula odgrizla nogu. 

Tugujući, Sači svake godine na godišnjicu sinovljeve smrti odlazi na Hanalej zaliv u kom je nastradao, a jedne godine sreće japanske surfere, koji joj pričaju o kolegi Takašju, mladom surferu sa samo jednom nogom.
Ovu tragičnu priču režirao je Daiši Matsunaga, koji je takođe i adaptirao scenario.

"Norveška šuma"

Jedan od najpoznatijih Murakamijvih romana objavljen je 1987. godine i prati čoveka po imenu Toru na njegovom romantičnom, ali bolnom odrastanju tokom studija.

On je u vezi sa Naoko, lepom i mudrom mladom ženom, ali njihov odnos je u senci tragične smrti njihovog najboljeg prijatelja. Dok pritisak odgovornosti i odraslog života tera Naoko da se sve više povlači u sebe, Torua privlači neodoljiva Midori, prepuna života.

Ekranizacija u režiji vijetnamskog reditelja Ana Hung Trana premijerno je prikazana 2010. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Euronews.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike