Oči su mu bile krvave, lice ljubičasto, a telo kao da se smrzlo: Misterija smrti Elvisa Prislija i dalje traje (FOTO)

22.06.2024

17:45

0

I danas, nakon nekoliko decenija, ostalo je mnogo nejasnoća o tome kako je umro "kralj rokenrola"

Oči su mu bile krvave, lice ljubičasto, a telo kao da se smrzlo: Misterija smrti Elvisa Prislija i dalje traje (FOTO)
Elvis Prisli - Copyright Profimedia

Kada je Elvis Prisli umro, svet je tugovao - ali je ostalo mnoštvo misterija. Više od bilo kog drugog, veliko, kontroverzno pitanje koje se nadvija nad čitavom ovom pričom od tada do sada je - kako je Elvis Prisli umro?

Profimedia
 

Smrt kralja rokenrola šokirala je svet. Kada je Elvis umro, tadašnji američki predsednik Džimi Karter je dao izjavu u kojoj je izjavio da je pevač "trajno promenio lice američke popularne kulture". U međuvremenu, skoro 100.000 zapanjenih ožalošćenih pojavilo se na njegovoj pogrebnoj povorci.

Spremao se za turneju

Ali, u haosu neposredno nakon smrti slavne muzičke ikone, zanemareni su određeni mračni detalji u vezi sa stvarnim uzrokom njegove smrti.

Činjenice su da je oko 14:30 popodne 16. avgusta 1977. njegova verenica Džindžer Olden lutala po vili Grejslend u Memfisu, u Tenesiju u potrazi za njim. Prisli je trebalo da se sprema da ode na svoju najnoviju turneju, ali Džindžer je bila sve zabrinutija, jer ga nije videla neko vreme.

Profimedia
 

A onda je primetila da su vrata kupatila razbijena. Pogledala je u sobu i, kako se kasnije prisećala u svojim memoarima, "stajala je paralizovana dok je gledala scenu".

Izgledao je kao da se smrzao

- Elvis je izgledao kao da mu se celo telo potpuno smrzlo u sedećem položaju dok se naslanjao na komodu, a zatim je pao napred, u tom fiksnom položaju, direktno na glavu - sećala se Džindžer. Pričala je kako mu je "lice bilo umrljano, ljubičaste boje", dok su mu oči "gledale pravo napred i bile krvavo crvene".

Pozvana je Hitna pomoć, a onesvešćena superzvezda je prebačena u Baptističku Memorijalnu bolnicu u Memfisu u Tenesiju gde su lekari pokušali da ga ožive. Njihovi napori su propali i Elvis Prisli je proglašen mrtvim u 15:30, nešto više od sat vremena nakon što je pronađen.

Profimedia
 

Istog popodneva kada je Elvis umro, tri lekara koji su radili u tandemu - Erik Mjurhed, Džeri Francisko i Noel Floredo izvršili su njegovu autopsiju. Obdukcija je trajala dva sata i dok je još bila u toku, Francisko je preuzeo na sebe da se oglasi za štampu.

Preliminarni nalazi autopsije

On je izvestio da su "preliminarni nalazi autopsije" pokazali da je Elvis Prisli umro od "srčane aritmije" srčanog udara i da nema dokaza da su lekovi igrali bilo kakvu ulogu u njegovoj smrti.

U stvari, to nije bio potpun odgovor. Obdukcija nije bila završena u vreme Franciskove izjave i nijedan drugi lekar nije pristao na ovo saopštenje za javnost.

U vreme smrti zvezde, on je bio veoma gojazan.

Profimedia
 

Njegova naklonost prema prženoj hrani i puteru od kikirikija i sendvičima od banane i drugoj nezdravoj hrani bila je dobro poznata i patio je od nekoliko bolesti uključujući dijabetes, visok krvni pritisak i glaukom. Ipak, iako je njegova loša ishrana možda doprinela njegovom lošem zdravlju, postojao je duži odgovor na pitanje kako je Elvis Prisli umro.

Možda nikad nećemo saznati uzrok smrti

Čak i kada se prvi put obratio novinarima, Francisko je bio bombardovan istim pitanjem: Da li je obdukcija pokazala bilo kakve znake zloupotrebe droge?

Samo nekoliko nedelja pre Elvisovog odlaska, trojica pevačevih bivših telohranitelja objavila su knjigu u kojoj su tvrdili da je zvezda dugo bila zavisna od amfetamina. Sa svoje strane, Francisko je pokušao da izbegne pitanje, tvrdeći da "konkretan uzrok Elvisove smrti možda neće biti poznat nedelju ili dve do laboratorijskih analiza", dodajući:

Profimedia
 

- U ovakvim slučajevima moguće je da određeni uzrok nikada neće biti poznat.

Međutim, kada se toksikološki izveštaj konačno vratio, izgledalo je kao da su lekari pokušavali da zataškaju. Rezultati su pokazali da je u vreme smrti Elvisa Prislija, njegova krv sadržavala toksine iz deset drugih lekova.

Postao zavisnik sa 20 godina

Elvis Prisli je prvi put postao zavisnik od amfetamina negde u svojim ranim dvadesetim. Ove supstance su bile legalne u Sjedinjenim Državama do 1965. godine, ali je Prisli, koji je takođe patio od nesanice, ubrzo uzimao i antidepresive da bi mu pomogao da zaspi noću.

Do kasnih 1960-ih, Prisli je postao potpuno zavisan od droga koje je koristio da bi ga "podigli" pred koncert i "spustili" pred spavanje. U tome mu je pomagao jedan doktor.

Profimedia
 

Kralj rokenrola je prvi put sreo dr Džordža C. Nikopulosa, takođe poznatog kao "Dr Nik", 1967. godine. Nikopulos je ubrzo postao Prislijev lični lekar, koji je sa njim putovao i snabdevao ga amfetaminima i barbituratima.

Nikopulos je jednom prilikom izjavio:

- Elvisov problem je bio što u tome nije video ništa pogrešno. Osećao je da time što je lekove dobijao od doktora, nije običan svakodnevni narkoman koji uzima nešto sa ulice.

Međutim, neki su na Nikopulosa gledali samo kao na pomoćnika.

Prepisao 19.000 doza lekova za Prislija

Između 1975. i 1977. doktor je napisao recepte za 19.000 doza lekova za Prislija. Od januara do avgusta 1977. prepisao je više od 10.000 doza. Tri godine nakon Elvisove smrti, Nikopulosu je suspendovana medicinska dozvola. 1981. suđeno mu je zbog prevelikog prepisivanja lekova pacijentima. Međutim, 1995. mu je licenca konačno trajno oduzeta. Kasnije je ustanovljeno da je srčani udar odneo legendarnog muzičara.

Profimedia
 

Bilo kako bilo, mnogi fanovi Prislija okrivili su Nikopulosa za smrt svog idola i dobio je brojne pretnje smrću u narednim godinama. Ipak, iako je doktor sigurno poslao Prislija na put njegove smrti, stvarni uzrok njegove smrti može biti još tragičniji.

Srčani udar u toaletu

Jedan od neželjenih efekata produžene zloupotrebe barbiturata je teška konstipacija. Pošto je u stvari pronađen nagnut u blizini toaleta, vrlo je moguće da je, dok se naprezao da obavi nuždu, previše pritiskao svoje ionako slabo srce.

Naprezanje u kombinaciji sa njegovom gojaznošću, drugim bolestima i zloupotrebom droga možda je dovelo do toga da Prisli doživi fatalni srčani udar u toaletu.

Profimedia
 

Ta teorija ostaje, kao i sve druge, neizvesna.

Direktno.rs

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike