Čudesan put pesme "My Way": Sinatra je zamrzeo, Prisli otpevao, a Bouvi prepevao (VIDEO)

13.02.2024

18:30

0

Mnogi su pokušali da je bezuspešno imitiraju

Čudesan put  pesme "My Way": Sinatra je zamrzeo, Prisli otpevao, a Bouvi prepevao (VIDEO)
Frenk Sinatra - Copyright Profimedia

Pesma "My Way" jedna je od najobrađivanijih u istoriji muzike, a mnogi je najviše  pamte po izvođenju Frenka Sinatre 1969. godine.

Profimedia
 

Zanimljivo je da Sinatra nije jedina velika zvezda koja je otpevala ovu pesmu.

Bouvijeva verzija pesme

Samo nekoliko meseci pre nego što ju je Sinatra otpevao stigla je do mladog Dejvida Bouvija.

Priča počinje u Francuskoj 1967. godine, gde je kompozitor Žak Revo napisao baladu pod nazivom "For Me", o paru koji prestaje da se voli.

Dejvid Bouvi/Profimedia
 

Kada ga je odbilo nekoliko francuskih i britanskih pevača, Revo je promenio naziv pesme u "Comme d’habitude" (Kao i obično) i ona je postala hit u tumačenju pevača Kloda Fransoe.

Tada na scenu stupa mladi Dejvid Bouvi.

Njegov tadašnji izdavač Dejvid Plac radio je sa Džefrijem Hitom, koji je držao britanska prava na pesmu "Comme d’habitude". Kada je tražio nekoga da adaptira pesmu na engleskom jeziku, predložio je Bouvija, koji je svoju verziju pesme nazvao "Even a Fool Learns to Love".

Napisao sam neke užasne reči

- Napisao sam neke užasne reči. Poslao sam je nazad i pomislio kako je nikad više neću čuti. A onda sam je čuo na radiju i pomislio da je to moja pesma, ali to su bile druge reči i Sinatra koji je pevao "My Way" - izjavio je Bouvi 2002. godine.

A te reči napisao je Pol Enka, koji je francuski original čuo tokom odmora na jugu ove zemlje. Tada je pregovarao o pravima za ovu pesmu i uzeo da napiše reči sa Frenkom Sinatrom na umu, koji ju je snimio 1968. iz prvog puta.

Uprkos tome što je došla samo do 27. mesta na listi Billboard Hot 100 1969. godine, pesma "My Way" je kasnije postala čuvena i prepoznatljiva po Sinatri.

Mnogi su pokušali da je imitiraju bezuspešno, a Pol Enka je rekao da su ključne za uspeh bile reči koje su gađale pravo u ego slušalaca.

Pesmu je otpevao i Elvis Prisli

Nakon uspeha Sinatrine verzije, Dejvid Bouvi je pomislio kako i on može da napiše nešto tako veliko i tako je nastala pesma "Life On Mars?", za koju je kasnije priznao da ga je inspirisao legendarni Frenki.

Obradu ove pesme počeo je da peva i Elvis Prisli počekom 1970-ih, kada je nastupao u Las Vegasu i na koncertu Aloha from Hawaii.

Nakon njegove smrti 1977. godine, jedna verzija pesme snimljena uživo dospela je na broj 22 Billboard Hot 100 liste.

Najčudnija verzija pesme

Možda i najčudnija verzija pesme došla je kada je Sid Višis, basista benda Sex Pistols, pesmu otpevao za njihov film "The Great Rock and Roll Swindle".

On je usred tog nastupa u filmu pucao u članove publike, među kojima je bila i njegova devojka Nensi Spandžen, za čije je ubistvo optužen dve godine kasnije, neposredno pre sopstvene smrti.

Ta verzija pesme "My Way" poslužila je i Martinu Skorsezeu da zatvori svoj gangsterski film "Dobri momci".

Pol Enka je rekao da je ta verzija uticala na njega, jer mu je bila neobična, a delovalo je kao da je Sid iskren dok je peva.

Španska verzija pesme "My Way"

Naknadno je Pol Enka snimio verziju pesme "My Way" sa Džonom Bon Džovijem i sa Huliom Iglesijasom na španskom, pod nazivom "A Mi Manera".

Pevač Juzo Kajama, poznat i kao „japanski Pol Enka“, snimio je svoju obradu pesme.

Frenk Sinatra na kraju nije bio oduševljen pesmom po kojoj je bio prepoznatljiv, a njegova ćerka Tina rekla je da mu se nije dopadala, jer nikako nije mogao da je se otarasi, piše Varajeti.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike