Nikola Selaković otvorio izložbu „Pomorišac – Vasa Pomoriški“: Umetnik koji je svoje ožiljke odneo u grob (FOTO)

14.06.2024

09:42

0

Dela velikog slikara iz kolekcija različitih muzeja

Nikola Selaković otvorio izložbu „Pomorišac – Vasa Pomoriški“: Umetnik koji je svoje ožiljke odneo u grob (FOTO)
Copyright Tanjug/Dario Konstatinović

Ministar kulture Nikola Selaković otvorio je juče u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini gostujuću izložbu Galerije Matice srpske „Pomorišac – Vasa Pomoriški“, koja predstavlja dela velikog umetnika iz kolekcija različitih muzeja.

Tanjug/Dario Kontstinović
 

Selaković je istakao da je posle Novog Sada izložba došla upravo u Jagodinu, kao drugi grad u Srbiji u kome je prikazana i dodao da je Vasa Pomorišac jedna od najmarkantnijih figura srpske umetnosti.

Spoj modernosti i tradicionalnosti

- Ono što mi danas podrazumevamo da nema modernosti bez tradicije, da nema visoke umetnosti bez razumevanja svakodnevice, da nema kosmopolitizma bez patriotizma i još mnogo toga što je danas očigledno istinski obrazovanom čoveku i istinski slobodnom društvu, u njegovo vreme moralo je da bude izboreno nadahnućem, hrabrošću i upornošću, zalaganjem i dara i glave, u ime ličnog, umetničkog i nacionalnog dostojanstva - precizirao je Selaković, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Tanjug/Dario Kontstinović
 

Ministar je ukazao da čak i ne upuštajući se u bilo koji pojedinačan motiv obilja slika Vase Pomorišca kojim se odlikuje i život sam, veličanstveno je da svako delo uspeva u onome što svaki umetnik želi, a dostižno je samo ponekom majstoru – ne da samo opisuje život, već da nas dobrom životu uči.

- Zato dugujemo zahvalnost ovom velikom umetniku čije delo govori i o smislu umetnosti, ali i o suštini ljudskosti. Borbe koje je vodio, vodio je da bismo mi baštinili pobede, dok je ožiljke odneo sa sobom. Zato će Ministarstvo kulture nastaviti da sa entuzijazmom i ljubavlju kojom nas je Vasa Pomorišac nadahnuo, pomaže i podržava sve ono i sve one koji marljivo rade na uzdizanju svesti o ovom geniju i njegovom predivnom delu, za nas i generacije koje dolaze - naglasio je Selaković.

Tanjug/Dario Konstatinović
 

Selaković je zaključio da je Vasa Pomorišac jedan od fantastičnih primera razvoja jednog umetnika i pravi obrazac nastajanja umetnika koji čeka pravo vreme da bude u svoj svojoj veličini i punoći i poručio da je to vreme došlo i da je to vreme započela Galerija Matice srpske, organizujući ovu izložbu prvo u Novom Sadu, a od danas i u Jagodini.

Dario Konstantinović/Tanjug
 

Izložba „Pomorišac – Vasa Pomoriški“ biće otvorena do 8. septembra. Postavka je rezultat saradnje dve republičke ustanove kulture, pa će u Galeriji Matice srpske danas biti otvorena gostujuća izložba „Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić“ Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike