Susret umetnosti i politike: Veličanstvena dela Đorđa Andrejevića Kuna u Galeriji SANU (FOTO)

12.06.2024

14:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Predstavljena je bogata zaostavština umetnika, kao i značajni arhivski materijali

Susret umetnosti i politike: Veličanstvena dela Đorđa Andrejevića Kuna u Galeriji SANU (FOTO)
Copyright Tanjug/Marko Đoković

Izložba "Kun: umetnik-radnik-borac" autorki Mišele Blanuše, Vide Knežević i Ane Panić, povodom 120 godina od rođenja umetnika Đorđa Andrejevića Kuna, otvorena je sinoć u Galeriji SANU.

Tanjug/Marko Đoković
 

Borbeni realizam

Kun je bio revolucionar, akademik i profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Njegovo ime predstavlja glavnu odrednicu u istoriji jugoslovenske umetnosti 20. veka koja direktno referiše o pojmu borbenog realizma – umetnosti koja je bila tesno povezana sa angažovanim, emancipatorskim društveno-političkim događajima prošlog veka.

Tanjug/Marko Đoković
 

Izložba kroz različite stvaralačke faze, od ratnog, međuratnog i posleratnog perioda, nudi tumačenje kompleksnog umetnikovog opusa koji ga svrstava u korpus jugoslovenskih avangardnih i kritičkih umetničkih praksi koje su omogućile susret umetnosti i politike.

Tanjug/Marko Đoković
 

Na izložbi je predstavljena bogata zaostavština umetnika, ulje na platnu velikog formata, grafičke mape, crteži, ilustracije, predmeti iz oblasti primenjenih umetnosti. Predstavljen su i arhivski materijali koji se čuvaju u najznačajnijim institucijama i organima državne uprave, kao što su Uprava za poslove različitih organa, Ministarstvo spoljnih poslova, Medija centar "Odbrana", Narodni muzej Srbije i druge važne institucije, ali i arhiva porodice umetnika.

Izložbu su organizovali Galerija SANU, Muzej savremene umetnosti u Beogradu i Muzej Jugoslavije. Kustorskinja je Katarina Živanović.

Postavka će biti otvorena za posetioce do 8. septembra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike