Andrija Kuzmanović u srpskoj verziji predstave "Kramer protiv Kramera": "Veći deo smo posvetili privatnim iskustvima" (FOTO)

13.06.2024

18:00

0

"Strast i nekoliko dasaka na sceni" Beogradskog dramskog pozorišta

Andrija Kuzmanović u srpskoj verziji predstave "Kramer protiv Kramera": "Veći deo smo posvetili privatnim iskustvima" (FOTO)
Andrija Kuzmanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Predstava "Kramer protiv Kramera", čija je premijera 15. juna (20:00) u Beogradskom dramskom pozorištu (BDP), bavi se problemom raspada braka, starateljstva i rodnih uloga, izjavio je danas reditelj Slobodan Skerlić.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Knjiga "Kramer protiv Kramera", istoimeni film i dramski tekst Ejveri Kormana bavio se tim problemima sedamdesetih godina, a Skerlić je na konferenciji za novinare napomenuo da je "bilo važno da idejna komponenta predstave korespondira sa sadašnjošću."

"Strast i nekoliko dasaka na sceni"

Skerlić je dodao da se u smislu pozorišnog jezika "opredelio za redukciju sredstava", maksimalno se oslanjajući na glumačku igru Andrije Kuzmanovića, Nade Macanković i Marije Pikić.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Prema njegovim rečima, ideja je da  pozorište čine "strast i nekoliko dasaka na sceni".

Radili smo našu priču

Skerlić je dodao da u radu na predstavi nisu ulazili u dijalog i nisu se oslanjali na film "Kramer protiv Kramera" (1977), u kome je glavnu ulogu igrao Dastin Hofman, iako su "imali svest da postoji".

- Radili smo našu priču. Nismo se upuštali ni u kakve relacije sa filmom. Nismo to doživljavali kao opterećenje. Radili smo svoj posao - naveo je Skerlić.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Kuzmanović je rekao da su u radu na predstavi imali "nežan i pravi proces", kakav je njemu prijao, a osvrćući se na Skerlića dodao je da je "uvek bitno kad neko ima sluha".

U radu na svojoj ulozi Kuzmanović je pratio likove koje igraju Macankovič i Pikić, navevši da je "cela igra koju ćete videti magična".

- Dosta smo vremena posvetili privatnim iskustvima. Našli smo miris predstave. Veoma smo nežni, bez obzira što se u porodici dešavaju stvari koji ne budu uvek nežne - naveo je Kuzmanović.

Velika razlika u odnosu na film

Macanković je navela da se nisu bavili filmom "Kramer protiv Kramera", jer nisu hteli imitaciju i poređenje, a predstava se "u mnogome razilkuje od filmskog scenarija".

Tanjug/Sava Radovanović
 

Pikić je istakla da je rad na predstavi bio "intiman proces i veliko uživanje", jer su našli zajednički jezik, svi su bili na istoj frekvenciji i ukačili se idejno".

Tanjug/Sava Radovanović
 

Kako je najavljeno, pretpremijera predstave je 14. juna na maloj sceni BDP-a, prva repriza je 16. juna, a sledeća igranja biće na letnjoj sceni BDP-a "Mileenijum areni" 21, 22, 23, 28, 29. i 30. juna.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike