Čudna sudbina Milice Stojadinović Srpkinje: Predstava "Poetesa" u Narodnom pozorištu (FOTO)

31.05.2024

14:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Rediteljka je ovaj komad zamislila kao scensku raspravu o uzrocima nesnađenosti glavne junakinje

Čudna sudbina Milice Stojadinović Srpkinje: Predstava "Poetesa" u Narodnom pozorištu (FOTO)
Copyright Promo/Marija Erdelji

Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada gostovaće 4. juna u 20.30, na Sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu, sa predstavom „Poetesa - Milica Stojadinović Srpkinja", po tekstu i u režiji Vide Ognjenović.

Promo/Marija Erdelji
 

Iako komad govori o životu Milice Stojadinović, on nije rekonstrukciju njene biografije, već svojevrsna rasprava o ženi koja je po mnogo čemu bila prva u srpskom društvu.

Dramatični sukob sa samom sobom

- Pojava Milice Stojadinović Srpkinje u književnosti zanimala me još od prvih školskih saznanja. Počela sam opsesivno da se bavim čudnom sudbinom te poetese. Odmah sam videla dramski naboj u tom materijalu, ali mi je bilo jasno da ne treba da pišem biografsku dramu. Mnogo više me je zanimao njen ništa manje "dramatični" sukob sa samom sobom - kaže Vida Ognjenović.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Prema njenim rečima, predstavu je zamislila kao scensku raspravu o uzrocima njene nesnađenosti.

- Ona je, po svemu sudeći, žarko želela da sve poravna, da svoj poetski dar niveliše sa običajima, da ne narušava svoj status udavače i ne zanemaruje porodične obaveze koje je imala kao ćerka i sestra, da sanja, da čezne za ljubavlju, da pomiri ljubavna osećanja i smernost. No, nije išlo. Previše je tu bilo nepoznanica za mladu devojku. Moju pažnju je najviše privukao njen strah od sebe, od svog talenta, to je bilo središno polazište za moju scensku raspravu - naglašava Ognjenović.

Promo/Marija Erdelji
 

Uloge tumače Nataša Stanišić, Predrag Momčilović, Gordana Kamenarević, Tamara Stanisavljev, Miodrag Petrović, Jovana Balašević, Gordana Đurđević Dimić, Jovan Nešković, Miroslav Fabri, Milovan Filipović, Milo Lekić, Marko Savković, Peđa Marjanović, Sanja Ristić Krajnov, Višnja Obradović i Sanja Mikitišin.

Predstava, nastala u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Udruženja građana „Novi Tvrđava Teatar”, premijerno je izvedena 4. decembra 2022. godine u Novom Sadu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike