Uzbudljiva priča o hrabroj devojci koja ne želi da se uda, već odlazi u hajduke: Nova premijera u Dadovu (FOTO)

05.06.2024

11:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Ova priča nas uči da treba poštovati tuđe biće, autentičnost i nikako se ne voditi stereotipima, na bilo kom polju

Uzbudljiva priča o hrabroj devojci koja ne želi da se uda, već odlazi u hajduke: Nova premijera u Dadovu (FOTO)
Copyright Promo/Nikola Kljajić

Omladinsko pozorište Dadov najavljuje premijeru svoje najnovije produkcije, mjuzikla „Hrabra hajdučica", koja će se održati u četvrtak i petak, 6. i 7. juna, u 20 časova.

Ova originalna predstava, koja je nastala po tekstu Nemanje Ostojića, a na osnovu Diznijevog klasika, filma „Mulan", donosi uzbudljivu priču o identitetu, integritetu i revoluciji. Mladi talentovani reditelj Nikola Kljajić je odlučio da priču o hrabrosti jedne devojke ispriča kroz formu mjuzikla.  Reprize su: 10, 11, 12, 13. i 14. juna.

Promo/Nikola Kljajić
 

Neobična životna priča glavne junakinje

Srpski narod se nalazi u teškom periodu. 1803. godina je, nezadovoljstvo raste, u atmosferi se oseća uticaj turske vlasti koja ugrožava srpski identitet i integritet. Vojvoda Stevan podiže bunu, jača buntovnički kolektivni duh, i ne sluteći da će njenom uspehu najviše doprineti jedna devojka.

Mila je sve samo ne obična devojka njenih godina, sa problemom hoće li se udati, kako i za koga. Milu muče drugi problemi: potlačenost njenog naroda pod Turcima, gubitak brata u prethodnoj buni i uporne tetke i otac koji pokušavaju da je udaju, ne bi li se ostvarila kao žena, po njihovim merilima.

Postoji jaka povezanost između revolucije na ulici i revolucije koja se dešava u kući, odnosno u Mili samoj. Okidač da ona sebi ispuni želju i postane hajdučica je početak nove bune. Za trenutak neslaganje, ismevanje i omalovažavanje je pokolebaju u njenoj odluci, ali je na pravi put vraća njen verni saputnik Šarac. Spasivši hajdučku četu od turske vojske, dokazala je svoje mogućnosti i kvalitete.

Promo/Nikola Kljajić
 

Ova priča nas uči da treba poštovati tuđe biće, autentičnost i nikako se ne voditi stereotipima, na bilo kom polju.

Rad sa decom oplemenjuje

- "Hrabra hajdučica" nas uči hrabrosti da izrazimo sebe i svoje biće, hrabrosti da se zauzmemo za ono do čega nam je stalo. Ova predstava nije samo predstava o ženskoj emancipaciji, već o univerzalnoj borbi za autentičnost i poštovanje sopstvenog identiteta - ističe reditelj Nikola Kljajić i dodaje: 

- Radujem se ovoj premijeri verovatno više nego ijednoj do sada, rad sa decom me je oplemenio i dao mi nadu za budućnost našeg pozorišta. Neverovatna količina talenta, želje, rada i najiskrenije ljubavi prema teatru kao takvom izbijala je iz dečijih glava tokom čitavog procesa rada na predstavi.

Promo/Nebojša Babić
 

U naslovnoj ulozi se pojavljuju Milica Ivošević, u alternaciji sa Tarom Petrović, u ostalim ulogama su: Andreja Stević, Sofija Đurković / Dejana Delić, Andrea Stefanović / Anja Ćuić, Minja Đelkapić / Mina Rakočević, Novak Tejović / Aleksandar Antonić, Aleksandar Bovduj / VeljkoVujević, Teodosije Popović, Veljko Dragačević / Simon Vujić, Georgije Stanić / Teodor Radivojević, Aleksandar Jovanović, Tadija Petrović / Žarko Gostiljac, Kosta Dabić / Konstantin Jovanović, Iva Galović, Anđela Kopil, Andrija Glomazić.

Jedinstvena odluka da se predstava izvede kao mjuzikl obećava publici ne samo izvanredan tekst i interpretaciju, već i nezaboravne songove, koreografije i raznovrsnost talenata kod izvođača. Ova premijera označava ne samo kulminaciju rada na predstavi, već i podizanje lestvice za srpsko pozorište. Omladinsko pozorište Dadov, pod vođstvom mladih i talentovanih umetnika, nastavlja da inspiriše i obogaćuje kulturnu scenu Beograda.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike