Aleksandar Vučković dobitnik Nagrade „Petar Banićević“: Jednoglasna odluka kolega

08.06.2024

15:40

0

Priznanje za dve uloge

Aleksandar Vučković dobitnik Nagrade „Petar Banićević“: Jednoglasna odluka kolega
Aleksandar Vučković u predstavi "Očevi i oci" - Copyright Promo/Narodno pozorište

Glumac Aleksandar Vučković dobitnik je Nagrade „Petar Banićević“ za 2023. godinu, za uloge Mihajla Medakovića u predstavi Slobodana Selenića „Očevi i oci“ u dramatizaciji Kate Đarmati i režiji Veljka Mićunovića, kao i Koste u „Urnebesnoj tragediji“ Dušana Kovačevića, u režiji Jagoša Markovića.

Promo/Narodno pozorište
 

Jednoglasnu odluku o priznanju, koje Narodno pozorište u Beogradu dodeljuje mladom glumcu ili glumici do navršenih 35 godina života, a koji se umetnički istakao u periodu od 1. novembra 2022. do 31. decembra 2023. godine, ali i iskazao visok profesionalizam u poslu i odnosu prema nacionalnom teatru doneo je žiri u kojem su bili glumica Dobrila Stojnić, prošlogodišnja dobitnica Nagrade „Petar Banićević“ Nina Nešković i umetnički direktor Drame Molina Udovički Fotez.

Scenski šarm Aleksandra Vučkovića

Odluka o ovogodišnjem laureatu, prema rečima članova žirija, nije bila laka, jer su svi predloženi kandidati svojom darovitošću i predanim radom ostvarili uloge koje zaslužuju nagradu koja nosi ime velikana našeg pozorišta Petra Banićevića .

- Posle analitičnog i argumentovanog razgovora, glumac Aleksandar Vučković se ipak izdvojio svojim ostvarenjima u pomenutim predstavama.

Promo/Narodno pozorište
 

Lik Mihajla Medakovića u predstavi "Očevi i oci" je očito blizak njegovom glumačkom senzibilitetu i temperamentu, a nesporna darovitost i studiozan rad su ga doveli do izuzetno uspešne kreacije, koja je već nagrađena na festivalima (Bucini dani u Aleksandrovcu, Jugoslovenski pozorišni festival Bez prevoda u Užicu, Međunarodnom festivalu glumca Nikšić i Sterijino pozorje).

Kosta u predstavi "Urnebesna tragedija" je uloga koja jasno govori o izuzetnom scenskom šarmu Aleksandra Vučkovića, kao i o širokom rasponu emocija, od duboko dramskih, gotovo tragičnih, do razigrano duhovitih stanja. Očito je reč o glumcu, stalnom članu Drame Narodnog pozorišta u Beogradu koji se igri na sceni predaje do kraja i time pleni srca publike -  navedeno je u obrazloženju žirija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike