Jadranska magistrala kroz stotinu crteža: Emotivno putovanje savremenog trubadura jugoslovenske "Rute 66" (FOTO)

03.06.2024

10:30

0

Multimedijalni umetnik iz Slovenije se predstavlja projektom vezanim za temu mora

Jadranska magistrala kroz stotinu crteža: Emotivno putovanje savremenog trubadura jugoslovenske "Rute 66" (FOTO)
Copyright Promo/Galerija Hestia

Galerija Hestia predstavlja izložbu multimedijalnog umetnika iz Slovenije, Marka Požlepa, “Trajni odmor” (“Permanent Vacation”)

Promo/Mark Požlep
 

 

Požlep se predstavlja sa projektom vezanim za temu mora.

Jadranska magistrala kroz stotinu crteža

Nakon projekta „Hogshead 733“, gde smo, između ostalog, imali priliku da prisustvujemo nastanku bureta viskija iz trupa starog bretanskog jedrenjaka, ovog puta selimo se ne samo geografski, već i emotivno bliže – na jadransku obalu.

Jadranska magistrala, hiljadu kilometara legendarne ceste od Trsta do Ade Bojane, oživljena je u ovom projektu kroz skoro stotinu crteža ugljenom i video performansom.

Promo/Mark Požlep
 

 

Tačnije, crteže ugljenom ne čine samo klasični crteži već i tekstovi koji poput nemog pripovedača posetioce vode na put magistralom čija je izgradnja počela 1945. godine, što označava početke ekonomskog razvoja primorskog dela bivše Jugoslavije, a posledično i početke obalnog turizma.

Songovi po uzoru na "letnje terase"

Razvoj turizma doneo je razne kulturološke novitete, poput „letnje terase“. I dan-danas na terasama jadranskih hotela i restorana goste zabavljaju bendovi.

Promo/Mark Požlep
 

Referišući se na taj fenomen, Požlep na različitim lokacijama duž magistrale uz pratnju muzičara Gašpera Piana izvodi pesme pesnika Muanisa Sinanovića koje je Piano ujedno i komponovao.

Istraživanja provedena sa ekonomistom Igorom Feketijom, odnosno kulturološke i socioekonomske posledice izgradnje ovog važnog puta, duhovito su sažete u istraživačkim sklopovima po kojima je Sinanović napravio songove: „Jadranska magistrala”, „Dinamitni ribari”, „Hotel Haludovo”, „Nudizam”, „Gastarbajteri”, „Jadrolinija” i „Izbeglice”.

Ovde Požlep više nije nemi pripovedač, kao u crtežima i zapisima, već postaje savremeni trubadur jugoslovenske "Rute 66", kako je Feketija naziva u eseju nastalom za projekat.

Promo/Mark Požlep
 

- Da li se sve to uopće desilo? Ništa nije ostalo, samo jedan put, jedan film i jedan fleš - peva Požlep ispred ruiniranog, nekad luksuznog kompleksa Haludovo na ostrvu Krku.

Promo/Mark Požlep
 

Otvaranje izložbe “Trajni odmor” zakazano za sredu, 5. jun, u 18 sati u galeriji Hestia (Topličin venac 14/9), što je idealan trenutak da se posetioci upoznaju sa činjenicama o Jadranskoj magistrali i njenim lepotama, te da se tokom predstojećeg leta zapute u smeru juga.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike