Ćerka Gorana Bregovića osvaja Pariz: Emina "igra rečima" (FOTO)

17.05.2024

12:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Umetnica inspiraciju crpi iz ličnog francuskog iskustva intimno povezanog sa bivšom Jugoslavijom

Ćerka Gorana Bregovića osvaja Pariz: Emina "igra rečima" (FOTO)
Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Samostalna izložba umetnice Eme Bregović pod nazivom "Jeu de main, jeu de vilain" otvorena je u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Radove Eme Bregović, velike i impresivne po formi, duboko složene po značenju i snažne po teksturi, koja se kreće od metala do bodljikave žice i tekstila, publika će moći da vidi do 30. maja.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Posetiocima izložbe, među kojima je bio i Žerom Sans, osnivač muzeja savremene umetnosti Palais de Tokyo, obratila se direktorka Kulturnog centra Srbije u Parizu Natali Beljanski Popović. Postavku u galeriji Kulturnog centra u Parizu otvorila je ambasadorka Srbije u Francuskoj Ana Hrustanović, a na njoj je predstavljeno sedam Eminih skulptura nastalih tokom desetogodišnje karijere, koja je počela pre 10 godina u Ateljeu Sevr u Parizu, nakon čega je završila osnovne i master studije na Likovnoj akademiji u Nantu.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Razumevanje posledica igre

Svoje skulpture Ema Bregović izlagala je na grupnim i samostalnim izložbama u Istanbulu, Cirihu, Beogradu, Kragujevcu i drugim gradovima. Naziv izložbe "Jeu de main, jeu de vilain" na francuskom je igra rečima koja naglašava važnost razumevanja posledica igre. Bregović taj naziv koristi kako bi istakla da njeni radovi imaju dvostruka tumačenja i značenja.

Time, izložbeni prostor postaje mesto istraživanja različitih drustveno-političkih igara, njihovih konotacija i njihovih posledica. Bregović, koja je pravi primer savremene evropske umetnice, inspiraciju crpi iz ličnog francuskog iskustva intimno povezanog sa bivšom Jugoslavijom, kao i iz društveno-političkih tenzija i aktuelnog konteksta.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Otvaranju izložbe Eme Bregović, koja se ne ustručava izazovnih tema, prisustvovali su predstavnici dilomatskog kora, kao i brojne ličnosti iz sveta francuske i srpske umetnosti i kulture, a među njima i njen otac Goran Bregović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike