Saznajte kako izgleda "Rekonstrukcija zvezdane prašine": Umetnički par koji kroz tekstil priča neobične priče (FOTO)

14.05.2024

11:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Njihovi kreativni putevi su se ukrstili u Amsterdamu

Saznajte kako izgleda "Rekonstrukcija zvezdane prašine": Umetnički par koji kroz tekstil priča neobične priče (FOTO)
Copyright Promo/Guzman-Janković

U četvrtak, 16. maja, u 19 sati, DJ performansom će biti otvorena izložba “Rekonstrukcija zvezdane prašine” umetničkog para Antonia Hozea Guzmana (Panama) i Ive Janković (Srbija) u galeriji DOTS na Donjem Dorćolu. Kustoskinje izložbe su Mirjana Dušić i Ljuba Jovićević, dok je za dizajn kataloga zadužena Isidora M. Nikolić.

Umetnički par Antonio Hoze Guzman i Iva Janković su multidisciplinarni tandem čiji su se kreativni putevi ukrstili u Amsterdamu, gde su osnovali studio Atelier GF Workstation, 1995. godine.

Promo/Guzman-Janković
 

Nakon značajne izložbe i performansa u muzeju Stedelijk u Amsterdamu (2022), Guzman i Janković su uključeni u kustosku selekciju Adrijana Pedrose u Arsenalu tokom 60. Venecijanskog bijenala (2024).

Savremeni svet formiran kroz migracije

“Rekonstrukcija zvezdane prašine” predstavlja novi ciklus radova koji se bave tekstilom, zvučnim pejzažima, video zapisima i performansima vezanim za geopolitičke granice i autohtone identitete u okviru istorije tekstilnih umetnosti. Njihovo istraživanje tekstila se bavi kompleksnim pitanjima nacionalnog identiteta, sećanja i zavičaja, koja se nameću prilikom podele nacija predaka. Utkano u delu Guzmana i Janković nalazi se duboko ukorenjeno ubeđenje da se naš savremeni svet formirao kroz migracije.

Promo/Guzman-Janković
 

Tkanine predstavljene na izložbi “Rekonstrukciji zvezdane prašine” odlikuju se geometrijskim i monohromatskim ekspresijama i uticajima brojnih migratornih vernakulalnih tekstilnih elemenata preuzetih sa brojnih putovanja umetničkog dvojca u Dakar, Sao Paulo, Rio, Mumbaj, Tokio, Panama Siti, Gvatemalu, Srbiju i Hrvatsku. Tkanine su isprepletene apstraktnom matricom interkulturalnih genetskih sekvenci koje ujedno predstavljaju i otelotvorenje globalnih veza između Amerike, Istočne Evrope i Afrike.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike