Potresna priča o srpskoj pesnikinji koja je završila kao prosjakinja na ulicama Beograda: Ko je bila "Poetesa" (FOTO)

11.10.2023

12:30

0

Autor: Dejan Ćirić

U pitanju je drama o uzletu i padu, o pamćenju i zaboravljanju, o prihvatanju i odbacivanju

Potresna priča o srpskoj pesnikinji koja je završila kao prosjakinja na ulicama Beograda: Ko je bila "Poetesa" (FOTO)
Copyright Wikipedia

Nova knjiga Vide Ognjenović "Poetesa" objavljena je u izdanju Arhipelaga u ediciji Premijere. 

U pitanju je biografska drama o sudbini i poeziji Milice Stojadinović Srpkinje, pesnikinje iz doba srpskog romantizma, koja je najpre slavljena i hvaljena, nazivana Vrdničkom Vilom i velikom nadom srpske poezije, da bi na kraju, zaboravljena i odbačena, završila kao prosjakinja na ulicama Beograda.

Promo/Arhipelag
 

Pored Milice Stojadinović Srpkinje, kao likovi drame "Poetesa" javljaju se poznate figure nacionalne književne, kulturne i društvene istorije, između ostalih, Vuk Stefanović Karadžić, Vukova ćerka Mina Karadžić, Vukova supruga Ana Kraus Karadžić, pesnik i putopisac Ljuba Nenadović, pesnik i profesor Đorđe Rajković, kao i bečki pesnik Ludvig Frankl.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Uzbudljiva slika jedne ženske sudbine

Milica Stojadinović Srpkinja dolazi u bliski dodir sa svima njima, svi je hvale i podržavaju, ali ona u jednom osetljivom trenutku svog života počinje da shvata da je niko od njih, zapravo, ne razume, niti u potpunosti prihvata ono do čega je njoj najviše stalo - osobenu romantičarsku sliku sveta koju nesebično otkriva u svojoj poeziji. Vuk u njoj ne vidi pesnikinju, već traži da bude sakupljačica narodnih pesama, dok urednici tadašnjih književnih časopisa u njoj prepoznaju književni kuriozitet i instrument nacionalnog romantizma, a ne pravu književnu vrednost koju treba podržati.

Wikipedia
 

Nastala na ovom sudaru pojedinačne sudbine i društvenih okolnosti, ličnih težnji i ograničenja jednog doba, drama "Poetesa" je uzbudljiva slika jedne epohe i uzbudljiva slika jedne ženske sudbine u toj epohi. "Poetesa" je drama o uzletu i padu, o pamćenju i zaboravljanju, o prihvatanju i odbacivanju.

Po ovoj drami nastala je istoimena uspešna predstava u režiji Vide Ognjenović, u produkciji Novog tvrđava teatra i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike