Nataša Ninković u novoj verziji "Pokondirene tikve": Fema kakvu do sada nismo videli (FOTO)

05.04.2024

14:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovo će biti osma dramska postavka čuvene Sterijine komedije u nacionalnom teatru

Nataša Ninković u novoj verziji "Pokondirene tikve": Fema kakvu do sada nismo videli (FOTO)
Copyright ATA Images/Milan Maričić

U Narodnom pozorištu u Beogradu počele su probe predstave „Pokondirena tikva”, po tekstu Jovana Sterije Popovića, u režiji Ive Milošević koja najavljuje da joj je želja da ova postavka korespondira sa sadašnjim osećanjem stvarnosti i da se temelji na senzibilizetu sadašnjeg trenutka.

Premijera je planirana za 25. maj na Sceni „Raša Plaović“.

Promo/Narodno pozorište u Beogradu
 

Dramaturg Molina Udovički Fotez, scenograf Gorčin Stojanović, kostimograf Boris Čakširan, kompozitor Vladimir Pejković i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor) potpisuju se kao umetnički tim ovog pozorišnog dela u kojem su uloge dodeljene Nataši Ninković, Ivi Milanović, Slobodanu Beštiću, Ivani Šćepanović, Aleksandru Vučkoviću, Seni Đorović, Aleksandru Đurici i Draganu Sekuliću.

Tragikomičan pogled na kontinuitet duha palanke u Srbiji

- Pored komičnog, Sterija nudi i mračan pogled na život palančana, njihovu filistarsku i kalkulantsku svest. Femu okružuje prosta i primitivna sredina kojoj se podsmeva i uprkos činjenici da ona svoje skorojevićke pretenzije za boljim životom realizuje na agresivan i neznalački način, postoji nešto tragikomično i apsurdno u njenoj egzistencijalnoj situaciji. Surovost i brutalnost jednog miljea, duhovna skučenost likova i njihova moralna zakržljalost, jesu temelj za izgradnju predstave koja bi kritikovala i podsmevala se svim pojavama unutar tog miljea i mentaliteta kojim dominira duhovna skučenost i melje pojedinca koji se suprotstavlja tome - kaže rediteljka Milošević i dodaje:

Promo/Narodno pozorište u Beogradu
 

- Želim da naša inscenacija "Pokondirene tikve" korespondira sa sadašnjim osećanjem stvarnosti i da se temelji na senzibilizetu sadašnjeg trenutka. Želim da se predstava zapita nad mogućnošću promene duboko, vaspitanjem i nasleđem ukorenjene agresije u komunikaciji i delanju kako kod onih koji su stubovi primitivnog, zaostalog i netolerantnog u palanačkoj sredini, tako i kod onih koji iz očajanja teže površno shvaćenoj uzvišenoj egzistenciji. Ne želim naivno ironičan bidermajersko prosvetiteljski komad o našoj prošlosti, već tragikomičan pogled na kontinuitet duha palanke u Srbiji.

Promo/Narodno pozorište u Beogradu
 

Ovo će biti osma dramska postavka te Sterijine komedije karaktera iz 1838. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike