"Ima li života pre smrti?": Sve o predstojećem pozorišnom festivalu Kustendorf na Mećavniku (FOTO)

10.05.2024

14:05

0

Autor: Dejan Ćirić

O nagradama će odlučiti žiri u sastavu: glumica Vanja Ejdus, rediteljka Jana Maričić i dramski pisac Đorđe Kosić

"Ima li života pre smrti?": Sve o predstojećem pozorišnom festivalu Kustendorf na Mećavniku (FOTO)
Copyright Profimedia

Pozorišni festival Kustendorf održaće se od 17. do 19. maja na Mećavniku. Festival koji je osnovao reditelj Emir Kusturica, ove godine se realizuje pod motoom „Ima li života pre smrti?“ i činiće ga takmičarski i revijalni program.

Tanjug/Rade Prelić
 

Selekcija „Pozorišnog Kustendorfa“ od osnivanja festivala, 2017. godine do danas, poverena je nagrađivanom reditelju Milanu Neškoviću.

- Slogan ovogodišnjeg festivala ”Ima li života pre smrti?” samo zvuči pesimistično. Sve predstave u ovogodišnjoj selekciji, iako se bave ontološkim pitanjima kao što je strah od smrti, ipak u prvi plan stavljaju optimizam i neupitnu veru u život, toliko neophodnu u ovim turbulentnim vremenima - rekao je Nešković.

Takmičarski program

U okviru takmičarskog programa, u subotu, 18. maja, predstaviće se studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu sa dve predstave, „Skakavci“ Biljane Srbljanović i „Krotka“, Dostojevskog, kao i studenti Akademije umetnosti u Beogradu sa predstavom „Životinjska farma“, Džordža Orvela. U nedelju, 19. maja, nastupiće studenti Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu sa predstavom „11 potkošulja“ E. Bonda i studenti Akademije umjetnosti u Banja Luci sa predstavom „Ćelava pevačica“, Ežena Joneskua.

Promo/Kustendorf
 

O nagradama će odlučiti žiri u sastavu: glumica Vanja Ejdus, rediteljka Jana Maričić i dramski pisac Đorđe Kosić.

Četiri predstave u revijalnom delu

Festival će činiti i bogati revijalni program u okviru koga će biti odigrane četiri predstave. Prvog dana festivala, u petak 17. maja, nakon svečanog otvaranja, gostovaće Narodno pozorište iz Sombora sa predstavom „Galeb“ u režiji Milana Neškovića, po kultnom delu Čehova. Iste večeri gosti festivala biće Državni teatar mladih Brijancev iz Rusije koji će odigrati predstavu „Medved“, takođe nastalu po delu Čehova.

Promo/Kustendorf
 

Drugog dana festivala, u subotu, 18. maja, Narodno pozorište Sombor, izvešće predstavu „Svaka divna stvar“ u režiji Ninoslava Đorđevića, dok će poslednjeg dana, u nedelju, 19. maja, Narodno pozorište iz Subotice, odigrati autorski projekat Minje Peković „Bravo za klovna“.

Pozorišnom Kustendorfu prisustvovaće studenti dramskih umetnosti iz Srbije, Republike Srpske i Rusije, a ulaz je otvoren i za ostale posetioce.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike