Pobožna tišina, neverica i suze u publici: Nenad Jezdić povodom 200. izvođenja predstave "Knjiga o Milutinu"

09.05.2024

16:01

0

Antiratna drama

Pobožna tišina, neverica i suze u publici: Nenad Jezdić povodom 200. izvođenja predstave "Knjiga o Milutinu"
Nenad Jezdić foto Jakov Simović Zvezdara teatar - Copyright Promo / Zvezdara teatar / Jakov Simović

Predstava "Knjiga o Milutinu" Danka Popovića u kojoj Nenad Jezdić oživljava lik Milutina Ostojića biće izvedena 200. put 11. maja u Zvezdara teatru, saopštili su iz ovog pozorišta.  

Promo / Zvezdara teatar / Nikola Vukelić
 

Monodramu koju je režirao Egon Savin do sada je pogledalo više od 30.000 ljudi na sceni Zvezdara teatra, a ovaj broj je i veći kada se uzme u obzir i 75 gostovanja u zemlji i inostranstvu.

Pobožna tišina i neverica i suze u publici

- Milutin je svedočanstvo da su jedino herojstvo i realan mit ono što se rađa u istrajnosti pojedinca i njegovoj želji za dobro svojih najbližih i svog naroda, pa i svojih neprijatelja.

Pobožna tišina i neverica, suze u publici kada se izgovore sudbine, imena, brojnost i mera srpske žrtve ukazuju mi na to da i publika, a i ja kao tumač te i takve sudbine, zapravo zajedno prolazimo kroz jednu meru katarze i želje za ponovnim sticanjem stvarnog identiteta koji nam pripada i koji se tako jeftino zagubio u našem novijem trajanju

Mateja Stanisavljevic/ATAImages
 

Milutin i njegovo žitije u mojoj, a i u rediteljskoj koncepciji je jednostavno, da ponovim, zbog sve skepse i kotroverze…antiratna drama. Sve ovo i rađa pozorišnu istinu, koja je jedini i stvarni razlog želje i potrebe za ovakvom predstavom - ističe Nenad Jezdić uoči jubilarnog izvođenja.

Najčitanija knjiga posleratne srpske književnosti

Komad je nastao po knjizi Danka Popovića "Knjiga o Milutinu", koja je najčitanija knjiga posleratne srspke književnosti i obišao je skoro 80 gradova u zemlji, stigao do Beča i Frankfurta, a ovog meseca je u planu i gostovanje u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću i Raškoj.

Promo / Zvezdara teatar / Nikola Vukelić
 

Autor scenografije i kostima za "Knjigu o Milutinu" je Vesna Popović, kompozitor je Bora Dugić, a adaptaciju teksta potpisuje sam reditelj, Egon Savin. Ovog meseca predstava se igra u još četiri termina 13, 19, 20. i 27.5. na matičnoj sceni, a biće izvedena na još pet scena na gostovanjima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike