"Igorovi dani" u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu: Sećanje na tragično preminulog reditelja (FOTO)

09.04.2024

12:20

0

Autor: Dejan Ćirić

Tokom četiri dana publika će imati priliku da pogleda neke od najboljih predstava ovog umetnika

"Igorovi dani" u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu: Sećanje na tragično preminulog reditelja (FOTO)
Igor Vuk Torbica - Copyright YouTube/Printscreen/Narodno pozorište Užice

Reditelj Igor Vuk Torbica ostavio je neizbrisiv trag na pozorišnim scenama širom regiona. Svojim predstavama je postavljao standarde ne samo u pozorišnoj umetnosti, već je gradio snažne mostove među ljudima, otvarajući pitanja i dijaloge o suštinskim temama koje nas povezuju.

Marijana Janković
 

Srpsko narodno pozorište već treću godinu organizuje manifestaciju „Igorovi dani“, od 25. do 29. aprila, posvećenu rano preminulom umetniku. 

U četiri dana, publika će imati priliku da gleda: „Carstvo mraka“ Narodnog pozorišta u Beogradu, „Bakhe“ Narodnog pozorišta iz Bitolja, „Projekcija predstave: Priče iz bečke šume“ Gradskog dramskog kazališta Gavella, kao i predstavu „Don Žuan“ Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina.

Promo/Јovan Njegović Drndak
 

Takođe, biće upriličen i razgovor o stvaralaštvu Igora Vuka Torbice koji će okupiti njegove prijatelje, saradnike i poštovaoce njegovog rada. 

Čuvanje nasleđa i umetnosti izuzetnog umetnika

Osnivač manifestacije, glumac Milovan Filipović kaže da su „Igorovi dani“ u prethodne dve godine pokazali koliko je njegovo stvaralaštvo vredno, da je postavilo standarde koje nije lako dosegnuti, i da odjeci i utisci jasno pokazuju da su njegove predstave i dalje vrednosno najkvalitetnije u našim teatrima.

Promo/Gradsko dramsko kazalište Gavella
 

- "Igorovi dani" su postali važan događaj koji okuplja ljude iz različitih delova regiona, omogućavajući im da dele svoje ideje, iskustva i strast prema umetnosti. Tražimo načine da održimo i sačuvamo nasleđe Igora Vuka Torbice i njegovu umetnost, dok istovremeno pružamo platformu za razvoj novih talenata i saradnju među pozorištima - istakao je Filipović i dodao:

Promo/NP iz Bitolja
 

- Ujedinjujući umetnike i publiku, u planu je da ova manifestacija živi, možda da putuje kroz gradove regiona, stvarajući prilike za mlade umetnike da ostvare svoj potencijal i donesu svežu perspektivu u pozorišta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike