Zbog čega glumci u predstavi „Carstvo mraka“ ne vide i ne čuju publiku: Genijalna ideja Igora Vuka Torbice (FOTO)

25.12.2022

09:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Reditelj je smatrao da za takvo nesvakidašnje rešenje, prvi put primenjeno u nekom beogradskom pozorištu, postoje konceptualni, praktični i umetnički razlozi

Zbog čega glumci u predstavi „Carstvo mraka“ ne vide i ne čuju publiku: Genijalna ideja Igora Vuka Torbice (FOTO)
Predstava "Carstvo mraka" - Copyright Promo/Narodno pozorište u Beogradu/Marijana Janković

Predstava „Carstvo mraka“, prema tekstu Lava Nikolajeviča Tolstoja, u režiji Igora Vuka Torbice (1987-2020), biće 50. put izvedena 26. decembra u 20.30, na Sceni „Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu.

Promo/Narodno pozorište u Beogradu/Marijana Janković
 

U ovoj drami, koju je jedan od najvećih ruskih realista svog doba napisao 1886. godine, uloge tumače Olga Odanović (Matrjona), Hana Selimović (Anisja), Vanja Ejdus (Akuljina), Nenad Pećinar (Petar), Anastasia Mandić (Kuma), Marko Baćović (Aćim), Ivan Đorđević (Nikita), Nikola Vujović (Mitrić), Ivana Šćepanović (Marina), Novak Radulović (Svat) i devojčica Jelena Blagojević (Anjutka).

Neobična staklena pregrada

Drama „Carstvo mraka“, premijerno izvedena 24. marta 2017. godine, igra se na sceni u prostoru iza specijalne staklene pregrade zahvaljujući kojoj glumci ne mogu ni da vide ni da čuju publiku, a za takvo nesvakidašnje rešenje, prvi put primenjeno u nekom beogradskom pozorištu, reditelj je smatrao da postoje konceptualni, praktični i umetnički razlozi.

Promo/Narodno pozorište u Beogradu/Marijana Janković
 

Komad je do sada osvojio sedam priznanja - na 25. Međunarodnom pozorišnom festivalu klasike „Vršačka pozorišna jesen“ 2017. godine Torbici je pripala Nagrada za najbolju režiju, a Ivanu Đorđeviću Nagrada za najboljeg mladog glumca. Sledeće godine, na trećem Teatarskom festivalu „Pozorišno proleće“ u Šapcu, osvojena je Nagrada za najbolju predstavu, Hana Selimović je dobila Nagradu za najbolju glumicu, a Olga Odanović Nagradu za glumačko ostvarenje.

Na šestom Drama festivalu u Ljubljani, održanom krajem maja 2019. godine, „Carstvu mraka“ pripala je Nagrada publike „Jernej Šugman“ za najbolju predstavu. Iste godine, u oktobru, na IX Ruskom međunarodnom pozorišnom festivalu u Nižnjem Novgorodu, osvojena je Specijalna nagrada za predstavu u celini i originalno dramsko čitanje Tolstojevog dela.

Promo/Narodno pozorište u Beogradu/Marijana Janković
 

Stvaralačka svetlost Igora Vuka Torbice

Zajedno sa glumačkim ansamblom predstave i publikom koja je voli i rado gleda, Narodno pozorište u Beogradu čuva čudesnu stvaralačku svetlost kojom je Igor Vuk Torbica osvetlio „Carstvo mraka“.

YouTube/Printscreen/Narodno pozorište Užice
 

Torbica je bio jedan od najboljih reditelja mlađe generacije koji je ostavio dubok trag u većini srpskih i regionalnih pozorišta.                                                                         

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike