Glas vrline: Predstavljena monografija o Igoru Vuku Torbici

26.01.2022

10:15

0

Srpsko narodno pozorište želi da predstave mladog reditelja, koji je tragično okončao život 2020. u 33 godini, postanu potreba svakog pozorišta u Srbiji, a ne samo tradicija, i da se manifestacija „Igorovi dani“ održava i u drugim gradovima

Glas vrline: Predstavljena monografija o Igoru Vuku Torbici
monografija igor vuk torbica (2) - Copyright Printscreen/Tanjug

U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu juče je predstavljena monografija “Glas vrline - Igor Vuk Torbica”, posvećena prerano preminulom reditelju.

U njegovu čast SNP je organizovalo reviju predstava “Igorovi dani”, koja će trajati do 28. januara.

Printscreen/Tanjug
 

Prvi deo knjige objednio je rediteljeve intervjue koje je davao tokom saradnje sa festivalom Budva grad teatar, a monografija govori i o pripremi predstave “Krvave svadbe” koja je rađena u koprodukciji SNP-a i festivala Budva grad teatar, kako bi se publika bliže upoznala sa procesom rada Torbice na predstavi.

- Ona predstavlja jednu sitnu česticu njegovog umetničkog rada. Bilo bi jako važno da se njegove predstave dugo igraju na scenama, da monografija postane zamajac za jednu veću publikaciju koja bi mogla da ispriča sve o njegovom radu - rekla je direktorka festivala Budva grad teatar Milena Lubarda Marojević.

Printscreen/Tanjug
 

Predstavom “Carstvo mraka” otpočeli su pomenuti “Igorovi dani”, tokom kojih će se igrati i ostale predstave čiju režiju potpisuje Torbica.

Ovom inicijativom, SNP želi da predstave Igora Vuka Torbice, koji je tragično okončao život 2020. u 33 godini, postanu potreba svakog pozorišta u Srbiji, a ne samo tradicija, i da manifestacija dobije kružni karakter i održava se i u drugim gradovima.

Printscreen/Tanjug
 

- Mi smo imali tu sreću da je Igor, od 2018. do 2020. godine, čak tri puta radio u SNP-u. Nažalost jednu predstavu nije uspeo da završi, a u nasleđe nam je ostavio komade “Krvave svadbe” i “Tartif” koju smo radili u koprodukciji sa Somborskim pozorištem. Bio je reditelj vanvremenskog talenta i nesvekidašnjeg dara, spoljašnje i unutrašnje lepote, i to se i te kako vidi u njegovim predstavama - ispričao je direktor Drame SNP-a Milovan Filipović.

Printscreen/Tanjug
 

U okviru „Igorovih dana“ 28. februara je na repertoaru predstava “Bakhe” Narodnog teatra iz Bitolja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike