Obeležen Dan Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu: Najavljene nove premijere (FOTO)

29.03.2024

09:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Praznični dan proslavljen je sa publikom za koju je ulaz bio besplatan, prijateljima ovog teatra i umetnicima

Obeležen Dan Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu: Najavljene nove premijere (FOTO)
Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

Sto šezdeset treċa godina Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu obeležena je sinoć Svečanom akademijom, na kojoj su dodeljena priznanja najzaslužnijima u tekućoj godini za uspehe u radu. Prema rečima upravnika Zorana Đerića, dodeljeno je 35 godišnjih nagrada i 27 pohvalnica.

Tanjug/Nenad Mihajlović
 

Teške godine iza nas

- Zadovoljan sam budući da su bile teške godine iza nas i još uvek su pred nama dosta komplikovani odnosi, posebno kada su u pitanju neke potrebe vezane za plate i primanja. Mi činimo sve što je u našoj moći da se plate povećaju i ne odustajemo od rada i umetničkih rezultata koji su vidljivi na svakom festivalu, odakle su se naše predstave vraćale sa nagradama. Isto tako, uradili smo i nekoliko važnih produkcija i gostovanja - kazao je Đerić.

Tanjug/Nenad Mihajlović
 

On je dodao i da se u aprilu očekuju nove premijere.

- Već 6. aprila imamo premijeru na dramskoj sceni, u pitanju je jedna koprodukcija sa Budvom, Sarajevom i Zagrebom. Posle toga sledi premijera baleta "Otelo", kao i pripreme za sledeću sezonu.

Svečanost iz tri dela

U prošloj godini bilo je 57 dramskih gostovanja, a Akademiju povodom Dana Srpskog narodnog pozorišta upotpunio je bogat program iz tri umetničke jedinice - baleta, opere i drame. Praznični dan obeležen je sa publikom za koju je ulaz bio besplatan, prijateljima pozorišta i umetnicima.

Tanjug/Nenad Mihajlović
 

Dobitnici Zlatne medalje ''Jovan Đorđević'' su Dušan Jakišić, prvak Drame SNP-a, Violeta Srećković, prvakinja Opere, Andrej Kolčeri, prvak Baleta i prof. dr Luka Kecman, za ukupan doprinos pozorišnoj umetnosti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike