Tamara Aleksić je zvezda nove predstave u Madlenijanumu: "Staklena menažerija" povodom velikog jubileja (FOTO)

26.03.2024

14:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Tenesi Vilijams stvorio je pravo pozorišno remek-delo koje i posle 80 godina od nastanka korespondira sa savremenim čovekom i pokreće na borbu za dobrotu i čistotu

Tamara Aleksić je zvezda nove predstave u Madlenijanumu: "Staklena menažerija" povodom velikog jubileja (FOTO)
Copyright Promo/Zoran Škrbić

U ovoj godini se širom sveta obeležava 80 godina od praizvedbe drame "Staklena menažerija", a teatar Madlenianum se pridružuje tom značajnom jubileju svojom premijerom ovog kultnog komada kojim se proslavio jedan od zasigurno najvećih američkih dramskih pisaca, Tenesi Vilijams.

Promo/Zoran Škrbić
 

Nežna poput staklene figurice

"Staklena menažerija" je dobrim delom autobiografski komad ovog velikog autora koji pišući u prvi plan stavlja osobu nežnu poput staklene figurice, Loru Vingfild. Lorina čistota u kontekstu okruženja u kojem živi doživljava se kao osobina koja je među ljudima izumrla na način na koji su izumrli jednorozi.

Promo/Zoran Škrbić
 

Ova devojka koja na najnežniji način obožava svoju kolekciju staklenih figurica, a posebno svog jednoroga, doživljava ljubavnu priču sa mladićem Džimom koji nije u stanju da dokuči visinu na kojoj je Lorina duša.

Lora je skučena u svom socijalnom životu i njen svet, osim staklene menažerije, predstavljaju još samo njena majka Amanda i brat Tom.

Promo/Zoran Škrbić
 

Borba za one koje su osetljiviji od većine

Tenesi Vilijams stvorio je pravo pozorišno remek-delo koje i posle 80 godina od nastanka korespondira sa savremenim čovekom i pokreće na borbu za dobrotu i čistotu. Iako je bol čest pratilac onih koji su dobri i čisti, ova drama, kao i predstava u Madlenianumu, nastala po tom delu, pozivaju na takav čestit način življenja. Takođe, "Staklena menažerija" predstavlja sredstvo kojim se pozorišni umetnici bore za one ljude koji su drugačiji, posebni, unikatni, osetljiviji od većine.

Promo/Zoran Škrbić
 

Rediteljka Ivana Vujić je 2009. godine imala u ovom teatru uspešnu režiju drame istog autora, "Mačka na usijanom limenom krovu". Ovog puta ona predvodi projekat "Staklena menažerija" u ulozi reditelja, ali i radeći prevod teksta, scenografiju i izbor muzike.

Glavne uloge tumače Tamara Aleksić kao Lora, Nikola Rakočević kao Džim, Borjanka Ljumović kao Amanda i Ognjen Malušić kao Tom.

Promo/Zoran Škrbić
 

Premijera "Staklene menažerije" očekuje se 30. marta u 20 časova na Maloj sceni Madlenianuma, a reprize su zakazane za 1. i 13. april.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike