Nikola Rakočević o filmu "Heroji Halijarda": Istina je da su četnici to radili (FOTO/VIDEO)

04.10.2023

11:40

2

Autor: Dejan Ćirić

"Mislim da je film zaista kvalitetan i dobar, i da je tema jako važna za nas", ističe glumac

Nikola Rakočević o filmu "Heroji Halijarda": Istina je da su četnici to radili (FOTO/VIDEO)
Copyright Promo/Contrast Studios

Glumac Nikola Rakočević u filmu "Heroji Halijarda", reditelja Radoša Bajića, čija je premijera 10. oktobra u MTS dvorani, igra srpskog seljaka koji je u četnicima, a čiji je mlađi brat u partizanima, dok se najmlađi lomi na koju će stranu.

- To je naš usud, to se nama dešavalo. Toliko porodica ima tu priču o podeljenim stranama i na vrlo interesantan način je ta tema tretirana kroz ovaj film - ističe glumac.

Promo/Contrast Studios
 

Rakočević je otkrio da ga je "Herojima Halijarda" privukao kvalitet scenarija, "koji se bavi isključivo činjenicom da su četnici spasavali američke i engleske pilote".

- To su činjenice koje ne mogu da se opovrgnu tako lako jer postoje dokumenti koji to potvrđuju - naglašava glumac.

Kad forsirate konja preko brda sa puškom na leđima

Primetivši da postoji dosta predrasuda koje okružuju film, Rakočević je ocenio da će "mnoge biti razbijene".

- Mislim da je film zaista kvalitetan i dobar, i da je tema jako važna za nas.

Promo/Contrast Studios
 

Upitan kako su glumci izdržali snimanje po velikim vrućinama, Rakočević je rekao da kostimograf Boris Čakširan kostime nije pravio od čoje, nego od drugih materijala, u kojima nije toliko toplo, a koji su autentični po teksturi.

- S druge strane, kad forsirate konja preko brda u grupi od deset ljudi sa puškom na leđima koja vas udara, vrućina ne predstavlja toliki problem.

Promo/Contrast Studios
 

Pozorište se vratilo na svoje mesto

Kao odgovor na pitanje kako vidi budućnost glume u svetu tehnoloških revolucija i veštačke inteligencije, Rakočević ističe da uprkos tome "nema karata za pozorišne predstave". Kao primere naveo je predstave "Očevi i oci", "Edip" i "Moj muž".

- Ta vrsta komunikacije sa ljudima je neophodna i to se tek pojačalo nakon pandemije i svih ovih događaja. Osetio sam u poslednjih nekoliko meseci gde je pozorište, koliko je važno i koliko je komunikacija neophodna. 

Nikola Rakočević 24sedam/Katarina Mihajlović
 

Prema njegovim rečima, "pozorište se vratilo na svoje mesto" i za njega se ne boji, dok je film mnogo ugroženiji, "ali i on će opstati u nekom svom obliku". Govoreći o uspehu predstave "Očevi i oci" Narodnog pozorišta, Rakočević je naglasio da je "pre svega najvažniji pisac Slobodan Selenić.

- Prva repriza je bila rasprodata i pre nego što smo izbacili prvi plakat. To verovatno ide na konto Selenića. Ali veliko interesovanje traje i dalje. 

Tanjug/Rade Prelić
 

Predstava, kako kaže, privlači i pričom o tri generacije, odnosno postavljanjem pitanja o roditeljstvu, nacionalnom i političkom identitetu.

- To je predstava identiteta. Šta nas definiše, kako nas definiše, koliko se borimo za to i kako može da se napravi greška. Ovaj komad ne ostavlja ljude ravnodušnima - zaključio je glumac.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike