Svetozar Cvetković u kontroverznom komadu koji upoređuju sa "Lolitom": Održana premijera predstave "Kako sam naučila da vozim" (FOTO)

19.03.2024

11:30

0

Autor: Dejan Ćirić

"Odnos dva glavna lika, Malecke i njenog teče, pun je ambivalencija", ističe rediteljka

Svetozar Cvetković u kontroverznom komadu koji upoređuju sa "Lolitom": Održana premijera predstave "Kako sam naučila da vozim" (FOTO)
Copyright Promo/Marko Stojanović

U Hartefakt Kući izvedeno je premijerno igranje predstave „Kako sam naučila da vozim". U pitanju je komad prema tekstu Pole Vogel, u režiji Tare Manić. Iako je u izvornom tekstu radnja drame smeštena u šezdesete godine prošlog veka u Americi, Tara nam pruža savremeno čitanje poverivši ulogu Teče Svetozaru Cvetkoviću, a ulogu Malecke mladoj glumicu Marti Bogosavljević.

Promo/Marko Stojanović
 

"Lolita" iz ženske perspektive

- "Kako sam naučila da vozim“ Pole Vogel je tekst koji mnogi nazivaju „Lolitom“ napisanom iz ženske perspektive - lika odrasle Malecke, koja se priseća svog detinjstva. U radu na njemu u kamernom, intimnom prostoru Hartefakt Kuće, zajedno sa Martom Bogosavljević i Svetozarom Cvetkovićem, trudili smo se da pronađemo nežan scenski jezik za ovaj složen, dubok i delikatan tekst koji ni ne pokušava da parira stvarnosti, koju svakodnevno živimo - ističe Tara Manić i dodaje: 

Promo/Marko Stojanović
 

- Odnos ova dva lika, Malecke i njenog teče, pun je ambivalencija: ljubavi, nežnosti, radoznalosti, podučavanja, poverenja, formiranja autoriteta, grešaka, a posledično: probijanja granica, gruminga i povređivanja, sve do tačke samouništenja. Velika vrednost ovog teksta je empatija autorke za oba lika, čime se otvara važan, polemičan ton o uzrocima, a ne samo posledicama takvog odnosa.

Promo/Marko Stojanović
 

Prva lezbijka koja je osvojila Pulicera

Za komad „Kako sam naučila da vozim”, Pola Vogel je osvojila Pulicerovu nagradu 1998. godine, Obie nagradu za najbolju dramu 1997. godine, Susan Smith Blackburn nagadu 1998. godine i mnoge druge. Članica je American Theater Hall of Fame i proglašena je za jednu od 50 najznačajnijih figura američkog Queer teatra, kao prva javno deklarisana lezbijka koja je dobila Pulicerovu nagradu.

Promo/Marko Stojanović
 

Reprizna izvođenja predstave publika će moći da vidi 22. i 25. marta. Sve predstave u Hartefakt Kući počinju tačno u 20 časova, nakon čega nije moguć ulazak u Salu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike