Svetozar Cvetković u ulozi zbog koje je Voja Brajović zamalo dobio nervni slom: Fatalna nagodba sa đavolom (FOTO)

23.06.2023

11:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Glumac je otkrio da je bio obeshrabren

Svetozar Cvetković u ulozi zbog koje je Voja Brajović zamalo dobio nervni slom: Fatalna nagodba sa đavolom (FOTO)
Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Premijera predstave "Prafaust" Johana Volfganga Getea biće održana u nedelju, 25. juna, na Velikoj sceni "Olivera i Rade Marković" Beogradskog dramskog pozorišta, najavila je na konferenciji za medije autorska i glumačka ekipa.

ATA Images/Antonio Ahel
 

Beogradsko dramsko pozorište je nakon odlaganja prošle godine, sada konačno privelo kraju realizaciju ovog komada u režiji Borisa Liješevića, koji je u ovom teatru imao uspeha sa delom “Čitač” (2020) prema istoimenom romanu Bernharda Šlinka. Uloge u kompleksnoj drami koja vremenski prethodi čuvenom Geteovom “Faustu” tumače Svetozar Cvetković, Ozren Grabarić, Ivan Tomić, Daniel Sič, Ivan Zarić, Mirjana Karanović, Iva Ilinčić i Stanislava Nikolić.

Bilo je potrebno da Cvetković ostari

Reditelj Liješević je naglasio da mu je BDP donelo mnogo radosti na projektu "Čitač" gde mu je prijalo da prvi put sarađuje sa Mirjanom Karanović i od tada se veoma zbližio sa njom, tako da mu je bilo prirodno da je pozove da ponove rad na "Prafaustu". On je podsetio da je nekoliko puta već uspešno radio sa Svetozarom Cvetkovićem i da mu je još pre 10 godina saopštio da bi trebalo da rade dramu o Faustu, ali da je potrebno da još prođe neko vreme, da glumac dovoljno ostari.

- Ranije nisam ni znao da postoji delo "Prafaust", koji mi je otkrio dramaturg Fedor Šili. To je zaista jedna velika riznica mudrosti života. Iako je nesumnjivo aktuelan, "Prafaust" će postati sve aktuelniji komad kako se danas sve više ubrzava. Junak Faust neprestano grabi, uzima sve, a taj svet stalno ide napred. I kada dođe na sam kraj puta, nailazi na jedno veliko ništavilo. Sve je saznao i probao, a čini se da je na kraju znao sve ono što i na početku - govorio je reditelj o čuvenoj temi gde Faust ima fatalnu nagodbu sa đavolom.

ATA Images/Antonio Ahel
 

Komad o čežnji za životom

Liješević je pohvalio kompletnu glumačku ekipu i posebno izdvojio hrvatskog dramskog umetnika Ozrena Grabarića

- Prava raketa koju sam otkrio, na svaku probu dolazi spreman i naučio nas je kako da pristupimo Geteu i velikim klasicima - izjavio je Liješević.

Reditelj je veoma zadovoljan saradnjom sa Ivom Ilinčić, mada se bojao da neće prihvatiti ulogu, jer mu je prvo saopštila da je na izmaku snaga tokom ove sezone i veoma umorna za nove uloge (imala je zahtevan rad na tročasovnoj predstavi "Idiot" reditelja Ivice Biljana), ali je sa zadovoljstvom pristala.

ATA Images/Antonio Ahel
 

"Faust je deo životnog puta, kada sve što smo gradili, čemu smo život posvetili izgleda promašeno i bez smisla, spremni da sve bacimo u vodu zarad samo jednog trenutka utehe. Jedini izlaz je iskušenje. 'Faust' je najteže od svih iskušenja - pravo iskušenje besmisla. Ovo je komad o čežnji za životom", zapisao je u tekstu za predstavu Liješević.

Saveti Voje Brajovića i Radeta Šerbedžije

Svetozar Cvetković nastupa u glavnoj ulozi Fausta i povodom tako teške i izazovne uloge ispričao je dva susreta kao dve anegdote.

- Nekoliko puta sam razmišljao o ovoj predstavi kao izazovu tokom procesa, dok smo imali probe, i mislio sam da sad nema povratka, a onda i da ne bi trebalo da je radim. Na to me je dodatno podstakao Voja Brajović - rekao je Cvetković i otkrio da mu je kolega rekao da nikako ne bi trebalo da se upušta u taj komad i tu temu, jer je on pre nekoliko decenija skoro dobio nervni slom radeći "Fausta".

ATA Images/Antonio Ahel
 

- Dobro, ali znao si da treba da radim "Prafausta" još odavno, zašto mi to nisi ranije rekao - pitao sam Voju, ali nema odgovora. Onda sam u jednom restoranu sreo Radeta Šerbedžiju kako sedi sa sve šeširom i ruča pasulj. Kažem mu kako se znamo 40 godina, da sam gledao sve njegove filmove, serije, predstave, ali da ga nikada nisam video i čuo u svim tim recitovanjima poezije da govori stihove Getea. Želeo sam da znam razlog, a on mi je rekao: "Nisam ja dovoljno dobar glumac da bih govorio Getea" - istakao je Cvetković, i dao do znanja da je bio obeshrabren.  Ipak, kako je već radio sa Liješevićem imao je poverenja.

"Prafaust" familija

Uspešan hrvatski glumac Ozren Grabarić tumači dijaboličnog Mefista, za kojeg kaže da ima "demonsku narav koja se ostvaruje kroz pozitivnu energiju". Grabarić prvi put sarađuje sa Borisom Liješevićem.

- Uvek je prijatna atmosfera u ovom teatru, svi su kreativni, ne samo mi u ovoj ekipi, već srećem i druge kolege po hodnicima koji spremaju neke druge naslove, svi neprestano rade. Za mene ovaj proces nije gotov, već se on nastavlja dalje pred publikom - napomenuo je Grabarić. 

ATA Images/Antonio Ahel
 

Mirjana Karanović je otkrila da je nakon predstave "Čitač" odlučila da bi igrala bilo koju ulogu u predstavama Liješevića, makar to bila manja, sporedna rola.

- Sa Borisom nikada ne može biti dosadno, ne spada u one reditelje tiranine kakvih ima. Uvek možemo kao glumci da mu nešto predložimo u građenju lika, tako da se prijatno osećam jer sam i ja nešto kreirala u procesu. Divno je da radim sa Cvetkovićem, odličan je partner na sceni, sa Ivanom Tomićem, i svima ostalima. Tako nam se proširila pozorišna porodica, i mi smo sada "Prafaust" familija - zaključila je glumica.  

ATA Images/Antonio Ahel
 

Progon

Glumica Iva Ilinčić je otkrila da su pred konferenciju za medije upravo prošli "progon", odnosno izveli celu predstavu od početka do kraja u sali, tako da je još pod utiscima i snažnim uzbuđenjem.

- Iskreno, "Faust" mi je na studijama FDU bio dosadan dok smo morali da ga čitamo i bojala sam se da ću imati isti osećaj i dok spremamo komad. A onda je sve došlo na svoje, sada smatram da je danas privilegija igrati klasiku i glumiti u stihu. Srećna sam što na ovaj divan način završavamo sezonu - rekla je glumica. 

Gete je "Prafausta" napisao sa svega 26 godina i nikada ga nije završio. Onda je dalje stvarao dela "Faust" i "Faust II", koji su igrani u nastavcima pre dve decenije u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike