"Openhajmer" je pokupio sve, ostao je još samo Oskar: Svi su ubeđeni u trijumf

10.03.2024

15:00

0

Kombinacija sjajnog režisera i besprekorne glumačke postave

"Openhajmer" je pokupio sve, ostao je još samo Oskar: Svi su ubeđeni u trijumf
Kilijan Marfi i Kristofer Nolan - Copyright Profimedia

Fenomen "Barbihajmer" koji je nastao prošlog leta uspehom filmova "Openhajmer" i "Barbi", koji su pušteni u isto vreme u svetske bioskope, večeras će dostići vrhunac.

Profimedia
 

"Openhajmer" drama Krsitofera Nolana o ocu atomske bombe, vodeći je favorit za osvajanje Oskara za najbolji film, ali i za trijumf u ostalim kategorijama.

Izvesna pobeda

Kombinacija sjajnog režisera, besprekorne glumačke postave, pohvala kritičara i uspeha u bioskopima kao i više nego aktuelna tema filma znače da „nema opravdanog razloga da se predvidi išta drugo” osim pobede "Openhajmera", rekao je agenciji France Presse novinar Hollywood Reportera, Skot Fajnberg.

Profimedia
 

- Sve drugo bi bilo neočekivano iznenađenje - istakao je.

Priča o nuklearnom fizičaru se odlično kotira i u kategorijama za najboljeg režisera, sporednog glumca (Roberta Daunija Džuniora ) kao u nizu tehničkih nagrada, od najbolje kinematografije i montaže do zvuka i originalne muzike.

Kilijan Marfi koji igra Roberta Openhajmera, mogao bi dobiti Oskara za najbolju glavnu ulogu, ali prema nekim kritičarima velika konkurencija mu je Pol Džijamati za ulogu u filmu „The Holdovers”.

Profimedia
 

Ukoliko Nolanov film bude nagrađen za adaptirani scenario, napravljen po biografiji nagrađenoj Pulicerom, biće to zaista veliki trijumf.

- Ove godine sam se većinom odlučio za "Openhajmer" u svemu - rekao je jedan član Američke akademije filmskih umetnosti, tražeći da mu se ne navodi ime jer oni o svojim glasovima ne mogu govoriti javno.

Profimedia
 

- To je bilo tako monumentalno kinematografsko dostignuće... ovo je godina "Openhajmera" - nastavio je.

Ko će pobediti u kategoriji najbolje glumice

U kategoriji za najbolju žensku ulogu biće poprilično neizvesno. Ema Stoun, ranije nagrađena Oskarom za ulogu u "La La Landu", smatra se jednom od najboljih glumica generacije. U filmu "Jadna stvorenja" ponovo je ostvarila veliku ulogu.

Profimedia
 

Međutim tu je i Lili Gledston iz "Ubistva cvetnog meseca" iza koje ne stoji samo slavan reditelj Martin Skorseze, nego i istorijski kontekst. Ona želi postati prva Indijanka nagrađena Oskarom.

Ne bi trebalo da bude otpisan ni "favorit iz senke" Sandra Huler iz "Anatomije pada" nominovaog za najbolji originalni scenario.

Šta će biti sa "Barbi"

Šta će biti sa "Barbi"? Nadrealna feministička komedija vrlo verovatno neće ostati bez bar jednog Oskara. Uz "tehničke nominacije" poput one za najbolje kostime, ima i dva kandidata za najbolju pesmu. I "What Was I Made For" Bili Ajliš  i "I‘m Just Ken" glumca Rajan Goslinga.

Profimedia
 

Margo Robi, glavna glumica filma, nominovana je u kategoriji producentkinje, a Amerika Ferera za sporednu glumicu, dok je rediteljka Greta Gervig za scenario.

Japanska kinematografija nada se, nagradi za najbolje vizuelne efekte za "Godzilla Minus One", dok se za najbolji animirani film takmiče "Dečak i čaplja" i „Spider-Man: Putovanje kroz Spider-sveet”.

Profimedia
 

Dodelu će po četvrti put voditi komičar Džimi Kimel. Njegov hvaljen prošlogodišnji nastup udvostručio je gledanost Oskara u odnosu na one niske iz doba pandemije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Jutarnji

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike