Kladionice kažu da "Openhajmer" uzima Oskara, ali ovaj film bi mogao da iznenadi sve: Priča o savršenom zločinu (FOTO/VIDEO)

10.03.2024

10:30

0

Stigao je i taj dan, koji svi željno iščekuju

Kladionice kažu da "Openhajmer" uzima Oskara, ali ovaj film bi mogao da iznenadi sve: Priča o savršenom zločinu (FOTO/VIDEO)
Copyright Profimedia

Stigao je i taj dan, koji fanovi Oskara željno iščekuju cele godine. Noćas ćemo saznati ko su dobitnici 96.Oskara.

Profimedia
 

Prošlu godinu definitivno su obeležili filmovi "Barbi", "Openhajmer" i oni su po prirodi stvari najveći favoriti. Sudeći po kladionicama "Openhajmer" je takođe neprikosnoveni favorit, a to potvrđuje čak i 13 nominacija.

Takođe, na osnovu izveštaja i članaka velikog broja filmskih magazina (IndiWire, Guardian, EW, Hollywood Reporter, Vulutre, Slant), nema nikakve sumnje da će bilo ko drugi uzeti nagradu večeri osim "Openhajmera".

Profimedia
 

Međutim, ove godine u nominacijama za najbolji film našlo se čak deset filmova. Godinama unazad, Oskar prati fama da su nagrade prilično predvidiva stvar, tako ne treba isključiti mogućnost da na kraju pobedi film koji niko nije očekivao takozvana "prva rezerva" ili "tihi favorit".

Američkoj filmskoj akademiji to ne bi bilo prvi put.

Ko će biti iznenađenje večeri?

Pamtimo slučaj Olivije Kolman koja je "otela" nagradu za "najbolju glumicu" Glen Klouz, ali i trostrukog dobitnika Bong Džun Hou za "Parasite", južnokorjeski film koji je (ne)očekivano uzeo nagrade u najvažnijim kategorijama.

Profimedia
 

Ali ko bi noćas mogao biti iznenađenje večeri u kategoriji najbolji film?

- Filmovi o misterioznim ubistvima uzeli su maha poslednjih godina – možda postoji nešto utešno u žanru koji sužava svet i predstavlja pitanja koja nisu egzistencijalna ili retorička, već jednostavna: ko je ubica? Film Žastin Trijet se inteligentno poigrava sa žanrovskim konvencijama - napisala je Rebeka Lui za "Gardijan" o filmu "Anatomija pada".

Maestralna gluma Sandre Huler

Ovaj film je ujedno i najbolji evropski film ali i definitvno "prva rezerva" za večeras.

Profimedia
 

- Vezivno tkivo filma  je maestralna gluma Sandre Huler, u ulozi Sandre koja deluje istovremeno kao ranjiva, zatvorena, inteligentna i nedokučiva. "Da li je to uradila?" pitao me je prijatelj. Podeljena sam između dve ideje ili je potpuno normalna žena koja je potpuno nevina ili je genijalni um koji je smislio savršen zločin - napisala je novinarka "Gardijana".

Film "Anatomija pada" je dobio Zlatni globus za najbolji scenario, i  najbolji igrani film u kategoriji drame, takođe i BAFTA nagradu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike