Glumica koja je živela u rezervatu i koja obožava pčele: Lili Gledston je jednom ušla u istoriju, da li će uspeti ponovo? (FOTO)

11.01.2024

20:00

0

Uvek je bila izuzetna

Glumica koja je živela u rezervatu i koja obožava pčele: Lili Gledston je jednom ušla u istoriju, da li će uspeti ponovo? (FOTO)
Lili Gledston - Copyright Profimedia

Film "Ubistva pod cvetnim mesecom" je, mnogi tvrde, remek-delo reditelja Martina Skorsezea i njegov najbolji film u dosadašnjoj karijeri.

Glavne uloge igraju Leonardo Dikaprio, Brendan Frejzer, Robert de Niro, međutim u prvi plan je možda neplanirano ali potpuno opravdano izašla glumica Lili Gledston, koja je za svoju ulogu u ovom filmu dobila "Zlatni globus".

Ona je izjavila da je to istorijski trenutak, za autohtonu zajednicu, koju industrija zabave često zanemaruje.

Foto: Promo/Taramaunt film
 

- Ovo je za svakog malog urbanog klinca i svakog malog domoroca koji ima san i vidi sebe da ga je ostvario - poručila je nakon uručenja nagrade.   

Prvi domorodac koji bi mogao da osvoji Oskara

Osvajanjem Globusa, Gledston je postala ozbiljan kandidat za Oskara. Ukoliko bi se to desilo bila bi prvi domorodac koji je dobio Oskara. Do sada su u istoriji ove filmske nagrade četiri domorodačke osobe nominovane.

Foto: Promo/Taramaunt film
 

Film "Ubistva pod cvetnim mesecom" je ekranizacija istoimenog romana, istinite priče, koja prati rešavanje misterioznih smrti članova plemena Osejdž, u čiju je istragu svojevremeno bio uključen i FBI.

Tokom dvadesetih godina prošlog veka prava na zemlju na kojoj su pronađene rezerve nafte pleme Osejdž su učinili najbogatijom populacijom po glavi stanovnika na svetu, međutim u ovom bogatstvu nikada nisu stigli da uživaju jer su se našli na meti belog čoveka.

Srce i duša filma

Dikpario i Gledston u filmu glume supružnike Burkhart iz stvarnog života, međurasni par koji je u rezervatu živeo upravo u vreme velikih promena.

- Ona je srce i duša ovog filma - izjavio je Dikaprio o Lili.

Foto: Promo/Taramaunt film
 

Baš poput lika kojeg tumači, Gledston je takođe članica indijanskog plemena, a odrasla je u rezervatu u Montani. Njena prodica je živela tamo 11 godina da bi se na kraju preselili u predgrađe Sijetla.

Ona je prva Indijanka koja dobila stipendiju za studije glume.

Sopstveno iskustvo uspešno je pretočila u ovu glumačku rolu. Ono što je posebno zanimljivo jeste podatak kako je za nju velika glumačka prilika stigla tek u 36. godini.

Uvek je bila izuzetna

- Na studijama uvek ima mnogo talentovane dece, ali ona je uvek bila izuzetna. Ona je apsolutno transcendentalna glumica. Sasvim sam siguran da će uspeti da se nosi sa svim onim što nosi glumačka profesija i da se sa svim izazovima dobro nosi. Fokusirana je i tačno zna ko je - izjavio je Greg Džonson, njen profesor na fakultetu.

Foto: Promo/Taramaunt film
 

Prvi put je debitovala na filmu 2013. godine.

Njen uspeh nam pokazuje da za pravi uspeh nikada nije kasno – prilika života može doći i onda kada mislite da je gotovo.

Umalo da se zaposli u Ministarstvu poljoprivrede

Zanimljivo je da je inspirisana svojom strašću za pčelama pre nego što je dobila ulogu u Skorsezeovom filmu Lili bila na ivici da prekine glumačku karijeru i zaposli se u američkom ministarstvu poljoprivrede.

Foto: Promo/Taramaunt film
 

Osim u filmu "Ubistva pod cvetnim mesecom" trenutno je možemo gledati i u poslednjoj sezoni serije "Billions".

Njen nadolazeći projekat je mini- serija "Under the Bridge", naslov koji obrađuje potresno ubistvo tinejdžerke Reene Virk.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike