Dobitnica Oskara Olivija Kolman za 24sedam: Radila sam kao čistačica i uživala u tome (FOTO/VIDEO)

31.12.2023

20:15

0

Autor: Dejan Ćirić

"Istina je da u životu postoje stvari koje radite da biste preživeli i one koje istinski volite zbog neke više svrhe. Gluma je za mene ovo drugo", ističe glumica

Dobitnica Oskara Olivija Kolman za 24sedam: Radila sam kao čistačica i uživala u tome (FOTO/VIDEO)
Copyright Profimedia

Olivija Kolman je jedna od najvećih britanskih glumica, dobitnica brojnih priznanja, uključujući Oskara, četiri nagrade BAFTA, dve nagrade Zlatni globus, četiri Britanske nezavisne filmske nagrade i niz drugih. Postala je poznata po ulozi Sofi Čepman u sitkomu "Pip Šou", nakon čega se njena karijera uzdigla do neslućenih visina.

Profimedia
 

Oskara za najbolju žensku ulogu je osvojila 2019. godine za maestralno odigranu rolu kraljice Ane u filmu "Miljenica" Jorgosa Lantimosa, a nakon toga igrala je u mnogim sjajnim ostvarenjima uz legendarne holivudske glumce. Nedavno smo imali prilike da je vidimo u seriji "Jadnici" po čuvenom romanu Viktora Igoa, na kanalu Epik Drama, gde je igrala madam Ternadije, a pred njom su u 2024. godini novi, značajni poslovni izazovi.

Profimedia
 

Uvek nasmejana, srdačna, iskrena i duhovita Olivija jeste velika filmska zvezda i izvanredna glumica, ali i vrlo prizemna osoba sa kojom možete razgovarati o svemu. Ona ne krije da je radila kao čistačica i sekretarica, svoj uspeh ne mistifikuje i istinski uživa u svom poslu, što i otkriva u ekskluzivnom intervjuu za 24sedam. 

Šta za vas predstavlja priča o “Jadnicima”?

U suštini serije i romana Viktora Igoa je ogroman jaz između ekstremno bogatih i ekstremno siromašnih. A život ovih drugih nije nimalo zabavan. Žan Valžan, koga je sjajno dočarao Dominik Vest, junak je naše serije. Zatičemo ga u trenutku kada posle 19 godina zbog bezazlenog zločina izlazi iz ztavora sa jednom jedinom željom, da sve ono loše ostavi iza sebe. Kada izađe iz zatvora Žan doživljava dobrotu u njenom najčistijem obliku. On želi da čini dobro za druge ljude, ali pošto je prve korake u životu napravio u siromaštvu, teško je otarasiti se toga.

Promo/Viasat
 

Ovo vam nije prvi susret sa “Jadnicima”. Glumili ste i u filmu iz 2012. godine, ali ovog puta vaša uloga je nešto drugačija?

Da, ovog puta tumačim krčmaricu, madam Tenardije. Karakterno je nešto novo i drugačije u mojoj biografiji. Ona je izuzetno neprijatna u svakom pogledu. Njena porodica je nesrećna, a Kozeta, ćerka glavne junakinje Fantine, uz veliko poverenje ostavljena je da živi sa njima, ali ono što Fantina ne zna jeste da je od njihove strane tretirana kao rob.

Može li se publika povezati sa još jednom adaptacijom čuvenog romana Viktora Igoa?

To je zadivljujuća priča sa svim sastojcima zbog kojih je lako prepustiti se mudrim idejama Igoovim idejama koje su i danas veoma aktuelne. Prošlo je 150 godina, a mi i dalje imamo tu duboku podelu u društvu koja je posle svega što smo postigli i dalje prisutna. Iskreno, već od prve snimljene scene mogla sam sebe da zamislim sebe kako pratim svaku od šest epizoda. To je stara priča, ali sam sigurna da je gledaocima privlačna.

Promo/Viasat
 

Razmišljala sam da budem babica

Dugo ste u ovom poslu. Da li je gluma danas za vas posao ili je postala način života?

Gluma je kao i sve ostalo u životu samo dugo, sporo sagorevanje. Na svojim ulogama sam radila prilično dosledno i zaista sam na tome zahvalna. Čak i u godinama kada nisam imala toliko angažmana. Mislim da je svaki posao dobar ako cenite to što radite. Nekoliko godina sam radila kao čistačica i prilično sam uživala u tome. Kada je trebalo, išla sam i na kurs kucanja da bih mogla da zaradim nešto više novca kao sekretarica. Bilo je trenutaka kada sam razmišljala i o tome da budem babica. Istina je da u životu postoje stvari koje radite da biste preživeli i one koje istinski volite zbog neke više svrhe. Gluma je za mene ovo drugo.

Šta je to u glumi što vas ispunjava?

Kreativno ostvarenijom u svom poslu osećam sa svakom novom godinom koju napunim. Uživam u tome što mi uloge postaju sve ozbiljnije i što imam priliku da kroz njih upoznajem sve kompleksnije i inspirativnije karaktere. Dodatno, čini mi se da su mi godine donele tu privilegiju da mogu da biram role koje želim da igram. Često glumce pitaju šta je bila prekretnica u njihovoj karijeri. Čini mi se da se to ne može svesti na jednu ulogu, film ili seriju.

Profimedia
 

Hrabrost da se upustite u nešto novo, gde ćete potpuno biti izmešteni iz zone ugodnosti, to je prvi korak ka toj prekretnici. I to je bio taj trenutak kada sam i ja počela sebe da gradim kao ozbiljnu glumicu. Uvek sa prvom takvom ulogom osećate strah. Razmišljate o tome kako ćete se snaći u tom liku. Sledeći put je malo lakše, onda još lakše i tada ste zaista na toj prekretnici.

Najteže je igrati živog čoveka

Postoji li neka uloga koju je posebno teško dočarati?

Najteže je igrati živog čoveka, čini mi se. U “Kruni” sam igrala kraljicu Elizabetu II tokom 1960-ih, što je pre mog rođenja, tako da je to bilo malo lakše. Međutim, teško je raditi na epohi kada ona obrađuje vremenski period koji ste i sami proživeli. Tu ima mnogo ličnih priraslica koje vam otežavaju da scenario doživite objektivno. Sa istorijskim likovima koje upoznajete iz udžbenika je uvek mnogo lakše raditi nego sa onima o čijim životima saznajete iz informativnih emisija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike