Glumci koji su prvi put nominovani za Oskara: Crnac homoseksualac iz Gvatemale, Indijanka, "Ružna Beti"... (FOTO)

30.01.2024

18:00

0

Oni su oduševili članove Američke filmske akademije

Glumci koji su prvi put nominovani za Oskara: Crnac homoseksualac iz Gvatemale, Indijanka, "Ružna Beti"... (FOTO)
Copyright Profimedia

Polako se približavamo datumu kada ćemo saznati ko će osvojiti Oskara.

Profimedia
 

Prošle nedelje su objavljene nominacije, a među najvećim iznenađenjima je svakako izostanak Margo Robi iz nominacija za najbolju žensku ulogu u filmu "Barbi" iako je njen kolega Rajan Rejnolds nominovan u kategoriji najbolje muške sporedne uloge u istom filmu.

"Barbi" je, ipak, nominovan za najbolji film. Takođe u okviru nominacija, zabeleženi su i neki istorijski momenti za kinematografiju i istoriju Oskara.

Profimedia
 

Glumica Lili Gledstoun je uspela da uđe u istoriju, kao prva Indijanka koja je nominovana,  kao i Vim Venders za film "Savršeni dani" koji je nominovan u kategoriji stranog filma i to Japana, što je prvi put u istoriji da je kandidat ove zemlje film čiji reditelj nije iz te države.

Nominacije za Oskara su uvek uzbudljive i samo su uvod za pravu "oskarovsku groznicu", a mi vam predstavljamo deset glumaca koji su prvi put nominovani u svojim karijerama.

Kilijan Marfi

Kilijan Marfi je oduševio ceo svet glavnom ulogom u filmu "Openhajmer" i dobro je poznati glumac. Tumačenje čoveka koji je zaslužan za stvaranje atomske bombe donelo mu je nedavno nagradu Zlatni globus, a ovo mu je prva nominacija i mnogi su ubeđeni da će mu to biti i prvi Oskar.

Profimedia
 

Televizijska publika ga je zavolela kao Tomasa Šelbija u nagrađivanoj britanskoj seriji „Birmingemska banda”.

Emili Blant

Emili Blant je "zaradila" prvu nominaciju i to za ulogu Kiti u filmu „Openhajmer”. Gledali smo je u svetski popuplarnim filmovima „Đavo nosi Pradu”, „Tiho mesto”, „Povratak Meri Popins”, „Devojka iz voza”, „Sikario”....

Profimedia
 

Jednu od zapaženijih uloga Emili Blant je imala i u  vestern-seriji „Englezi”, koja joj je donela nominaciju za Emi. Ovog puta videćemo kako su joj zvezde naklonjene kada je reč o Oskarima.

Amerika Ferera

Amerika Ferera proslavila se ulogom Beti Suarez u hit seriji „Ružna Beti” koja joj je donela nagradu Emi.

Profimedia
 

Američka glumica poreklom iz Hondurasa, na iznenađenje mnogih, ušla je u trku za prvog Oskara i to za glumicu u sporednoj ulozi u filmu „Barbi”. Mnogi smatraju da nominaciju nije zaslužila, jer kroz ovu ulogu nije mogla da pokaže nikakve kvalitete vredne ovog priznanja.

Međutim, ima i onih koji su oduševljeni njenom nominacijom posebno zbog pravog  feminističkog monologa koji izgovara njen lik Glorija, jedna od zaposlenih u komapniji „Matel”, koja pomaže Barbiki u pravom svetu.

Džefri Rajt

AmeričkI glumac Džefri Rajt već je uspeo da osvoji Zlatni globus, Emi, i Toni, međutim tek sada je prvi put nominovan za Oskara, koga bi možda mogao da osvoji zahvaljujući glavnoj ulozi u filmu „American Fiction” Korda Džefersona.

Profimedia
 

Ovo je njegova prva prava prilika za osvajanje ove prestižne filmske nagrade u njegovoj bogatoj glumačkoj karijeri.

Sterling K. Braun

Afroamerički glumac Sterling K. Braun nominovan je kao sporedni glumac za rolu Kliforda Elisona u ostvarenju „American Fiction”.

Profimedia
 

Publika ga najčešće pamti po ulozi advokata Kristofera Dardena u mini-seriji „Američka krimi-priča: Narod protiv O Džeja Simpsona” i Randala Pirsona u porodičnoj drami „To smo mi”.

Dok mu je prva uloga donela nagradu Emi za sporednu ulogu, druga mu je obezbedila Emi i Zlatni globus za vodeću rolu. Možda je sada na redu Oskar.

Kolman Domingo

Uloga aktiviste za građanska prava, Afroamerikanca Brajarda Rastina, u biografskoj drami „Rastin” Džordža Vulfa, donela je Kolmanu Domingu prvu nominaciju za Oskara za glumca u glavnoj ulozi.

Ukoliko je osvoji, ovaj američki glumac poreklom iz Gvatemale biće prvi crnac homoseksualac koji ju je dobio.

Profimedia
 

Između ostalog on je igrao u filmovima: „Linkoln”, „Selma”, „Šapat ulice”, „Zola”, „Boja purpura”. Na malom ekranu publika ga je gledala u serijama „Strah okruženog mrtvima” i „Euforija”, koja mu je donela Emi za glumca u gostujućoj ulozi.

Davin Džoj Randolf

Uloga Meri Lamb u filmu „The Holdovers” talentovanoj američkoj glumici već je donela nagradu Zlatni globus i priznanje koje dodeljuju filmski kritičari. Smeši joj se i Oskar za sporednu rolu u ovom ostvarenju reditelja Aleksandra Pejna.

Profimedia
 

Za sve tri nagrade nominovana je po prvi put u karijeri.

Lili Gledstoun

Američka glumica indijanskog porekla nominovana je za glavnu ulogu u filmu „Ubistva pod cvetnim mesecom” Martina Skorsezea. Time je postala prva glumica domorodačkog porekla u Americi koja je obezbedila nominaciju.

Foto: Promo/Taramaunt film
 

Nedavno je zahvaljujući ovoj ulozi osvojila Zlatni globus.

 - Ovo je za svakog malog urbanog klinca i svakog malog domoroca koji ima san i vidi sebe da ga je ostvario - rekla je glumica tokom preuzimanja zlatne statuete.

Sandra Hiler

Ovu talentovanu nemačku glumicu gledali smo u dva filma koja su se našla u trci za Oskara – „Anatomija pada” i „The Zone of Interest”. Glavna ženska uloga u ostvarenju „Anatomija pada” donela joj je prvu nominaciju za Oskara u karijeri.

Profimedia
 

Ovo je treći put da se neka nemačka glumica našla u trci za Oskara.

Danijel Bruks

Jedna od zvezda Netfliksove serije „Narandžasta je nova crna”, američka glumica Danijel Bruks, nominovana je za sporednu ulogu u filmu „Boja purpura”.

Profimedia
 

Zanimljivo je da je ova talentovana glumica rođena u Džordžiji, ulogu Sofije igrala je i u istoimenom mjuziklu na Brodveju i za taj performans obezbedila je nominaciju za nagradu Toni, a osvojila je priznanje Gremi za pozorišni album. Ovu ulogu reprizirala je šest godina kasnije na velikom platnu i time očigledno oduševila članove Američke akademije filmskih umetnosti i nauka, koji su je i nominovali za Oskara, navodi Politika.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike