Velika imena regionalne muzičke scene na koncertu posvećenom Zafiru Hadžimanovu: Sećanje na pevača, glumca i pesnika

25.11.2023

16:50

0

Prošlo je skoro tri godine od njegove smrti

Velika imena regionalne muzičke scene na koncertu posvećenom Zafiru Hadžimanovu:  Sećanje na pevača, glumca i pesnika
Zafir Hadžimanov - Copyright Zafir Hadžimanov ATAImages/Miloš Rafailović

Veliki koncert u čast čuvenog umetnika Zafira Hadžimanova biće održan 17. decembra u Makedonskoj filharmoniji u Skoplju, objavio je njegov sin pijanista Vasil Hadžimanov na društvenim mrežama.  

U organizaciji poznate makedonske producentske kuće i koncertne agencije "Avalon", na predstojećem “In Memoriam” koncertu će nastupiti poznata imena makedonske i regionalne scene: pevačice Bisera Veletanlić i Kaliopi, glumci Nikola Ristanovski i Kole Angelovski, džez muzičar Viktor Tumbas, pesnik i muzički umetnik – pevač Sašo Gigov Giš, kao i naravno Vasil Hadžimanov Band i Zafirova unuka, a Vasilova ćerka – pevačica Marta Hadžimanov.   

Bio je zvezda i pobednik mnogih muzičkih festivala

- Veoma sam srećan što mogu da vas pozovem na koncert u čast mog oca Zafira Hadžimanova, 17. decembra, u Makedonskoj Filharmoniji u Skoplju. Prošlo je skoro 3 godine od njegovog odlaska i ja se nadam da ćemo isti ovakav dogadjaj da organizujemo i u Beogradu sledeće godine - zapisao je Vasil Hadžimanov na svom nalogu društvene mreže Facebook.

Veoma svestrani muzički i dramski umetnik Zafir Hadžimanov (Kavadarci, 25. decembar 1943 - Beograd, 27. mart 2021) bio je makedonski i srpski pevač, kompozitor, glumac i pesnik.  

Zafir je bio u braku je sa slavnom srpskom pevačicom Senkom Veletanlić, sestrom Bisere Velentanlić, sa kojom ima sina Vasila, etno fjužn džez muzičara - pijanistu i kompozitora.  

Zafir Hadžimanov ATAImages/Z. Milutinović
 

Zafir Hadžimanov je tokom bogate višedecenijske karijere bio zvezda i pobednik mnogih muzičkih festivala širom bivše Jugoslavije, kao što su – "Beogradsko proleće", "Festival Omladina Subotica", "Zvuci Panonije" u Osijeku, "Vaš šlager sezone" – Sarajevo, Festival vojničkih pesama, Jugoslovenski izbor za Evrosong, Festival radničke pesme u Nišu, "Makfest", "Niška jesen", festivali u Splitu, Zagrebu, Valandovu, Opatiji, Skoplju, International song festival Sopot – Poljska, "Zlatna ruža Portoroža”, i druge manifestacije.   

Igrao je u brojnim ostvarenjima

Na festivalu u Zagrebu je imao pesmu "Treba nam love" (1985) kao duet sa Vladimirom Savčićem Čobijem, a na "Beogradskom proleću" duet sa Vladom i Bajkom i ansamblom "Lole" na numeri "Spavaj" (1976).   

Festival Opatija donosi Zafiru kompoziciju “Zašto dolaziš samo s kišom” (alternacija sa Draganom Stojnićem, 1965) - prva nagrada publike i prva nagrada stručnog žirija, pobednička pesma, kao i “Tamara” (1966) -  alternacija sa Arsenom Dedićem.   

Što se tiče glumačke karijere, Zafir Hadžimanov je igrao u raznim ostvarenjima na malom i velikom ekranu, a prvi put se pojavio u kriminalističkom filmu “Nož” (1967) Žike Mitrovića, uz Ljubišu Samardžića i Velimira Batu Živojinovića.   

Printscreen/YouTube/наша тв
 

Sa suprugom Senkom Veletanlić, Zafir je zaigrao u muzičkom filmu “Buket šansona” (1968) u režiji Jovana Ristića, a učestvovao je i u TV šou programu “Obraz uz obraz” (1973) Zdravka Šotre, sa Milenom Dravić i Draganom Nikolićem.   

U filmografiji Zafira nalaze se i “Makedonska krvava svadba” (1969) Trajčeta Popova, TV film “Nešto temno i teško” (1968) po scenariju književnika Mome Kapora, “Vreme bez rata” (1969) Branka Gapa, mini serijali i emisije “Kako” (1972) Milana Jelića, “Ludi rečnik” (1973) iz pera pisca Bore Ćosića, “Reč po reč” (1974), TV mjuzikl “Najlepše godine” (1978) Save Mrmka.   

Kompozitor primenjene muzike

Poslednjih godina, Zafir Hadžimanov je odigrao epizodne uloge u filmu “Kad svane dan” (2012) pokojnog režisera Gorana Paskaljevića, i u TV seriji “Nemanjići – Rađanje kraljevine” (2018) Marka Marinkovića, po scenariju takodje preminulog umetnika Gordana Mihića.   

Printscreen/PGP
 

Pozorišna publika u novijem periodu uživala je u mjuziklima “Jadnici” (Les Miserables) prema romanu Viktora Igoa i “Rebeka” po romanu Dafni di Morije, oba u režiji Nebojše Bradića za produkciju Opere i teatra Madlenianum u Zemunu, gde je Zafir Hadžimanov ostvario izvanredne uloge, posebno kao glavni tragični junak Žan Valžan u “Jadnicima”, jer je sve oduševljavao godinama.   

Zafir je bio i kompozitor primenjene muzike, tako je stvarao numere za TV film “Naš učitelj četvrtog razreda” (1985) Branislava Mitrovića, po scenariju književnika Filipa Davida, i mini serijal “Soba 405” (1987) autorskog tandema Timoti Džon Bajford – Mila Stanojević Bajford.  

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike