Jedna od najvećih ljubavi bivše Jugoslavije: 50 godina sreće Zafira Hadžimanova i Senke Veletanlić

23.01.2022

20:01

0

„Sva sreća pa je naša ljubav - prva dok smo bili ljubavnici i mladi bračni par, a onda i druga, kada se Vasil rodio - toliko jaka da pobeđuje sve nedaće koje donose ove dalje ture zajedničkog života“, govorio je Zafir

Jedna od najvećih ljubavi bivše Jugoslavije: 50 godina sreće Zafira Hadžimanova i Senke Veletanlić
Printscreen/YouTube/наша тв

Filmski glumac, pevač i kompozitor Zafir Hadžimanov ostaće upamćen kao jedan od najznačajnijih umetnika bivše Jugoslavije, a on i njegova supruga Senka Veletanlić bili su jedan od najlepših i najdugovečnijih parova u bivšoj zemlji.

Printscreen/PGP
 

Zafir i Senka oduvek su svojom ljubavlju privlačili pažnju. Zajedno su stvarali i nastupali. Po njegovim rečima, zavoleli su se u Gruziji, u Tbilisiju.

- Na Brdu slobode iznad grada prvi put smo se poljubili. Bila je prelepa i pevala je kao san. Upravo se razvela od pevača Tihomira Petrovića. Tiha i ja smo ostali drugari do kraja njegovog života. Često smo sedeli u Kamenoj sali u Radio Beogradu, pijuckali i pričali o svemu. Slagali smo se u mnogim društvenim diskusijama. Moji su, moram da priznam, malo bili iznenađeni. Mislili su da sam omiljen kod ženskog roda i da ću da završim s nekom mlađom, da budem "džek". Već su mi ugovorili i brak sa jednom vrlo popularnom budućom pevačicom. Ali ja kad nešto odlučim - odlučio sam - govorio je Zafir.

- Bilo je ljubavi i pre Senke, naravno. Bio sam razvijen, dizao tegove, a kad skočim "lastu" na moru, bar pet devojaka pošizi za Džefijem, kako su me zvali. Zabavljao sam se sa jednom prelepom bogatašicom iz Slovenije, pa sa Italijankom čiji je otac bio direktor najveće italijanske banke i koji mi je u svojoj ogromnoj vili u Torinu dao garsonjeru. Živeo sam kao grof. Ali ogromnu ljubav osetio sam samo prema svojoj ženi.

Printscreen/YouTube/наша тв
 

- Bio sam u vojsci kada se Senka porađala u Pančevu. Nisam imao ni dozvolu. Ali seo sam u auto i bez dozvole stigao u Pančevo. Prvi sam video Vasila. Pogledao me je, coknuo i zaspao. A ja srećan ko čopor kučića! Senka je bila lepa kao upisana, jer je rodila carskim rezom. Nasmejana, srećna. Mislim da sam je tada video tako srećnu i drugi put kada smo na ultrazvuku videli sliku naše unuke Marte - prisećao se umetnik.

Po Vasilovom rođenju, napisao je pesmu "Žito moje".

- Kada sam ga mirisao kao bebu, posle kupanja, zamirisao mi je kao tek izvađen hleb iz pećnice. I padne mi na pamet da je žito najvažniji produkt života. Presrećan sam i što se nit muzikalnosti prenosi kroz generacije moje porodice. Velika je radost kada imaš sina koga proglase najboljim džez pijanistom na svetu, a onda dođe unuka koja sa 17 godina samostalno ode u Pozorište na Terazijama i pobedi njih 50 na audiciji za ulogu u predstavi "Fantom iz opere". Marta je trenutno na studijama solo pevanja u Nemačkoj, u Manhajmu, dobiće njihovu punu stipendiju. Ima neverovatan glas, koloraturni sopran. Prelepa je i vrlo svoja. Ne odustaje od onoga što je zamislila i smatra da je dobro.

Printscreen/YouTube/наша тв
 

Zafirov otac Vasilije bio je etnomuzikolog, supruga Senka i svastika Bisera Veletanlić pevačke zvede, sin Vasil je jedan od najtraženijih i najpoznatijih muzičara Balkana, a unuka Marta teži da postane operska pevačica. Zafir je na svoju porodicu bio ponosan.

- Pa - dinastija! Dinastija Hadžimanov oženjena dinastijom Veletanlić. Sve države su opstajale tako što su se kralj i kraljica nalazili iz dve zemlje.

Iz tih voda je, ipak, prerano izašla Senka.

- Sad se malo muči i tuguje što je tako odlučno rekla "ne" svojoj karijeri, a to je učinila jer je preko noći postala apatrid. Majka joj je Slovenka, otac Bosanac - Krajišnik, rođena je u Zagrebu, tamo je završila i studije, a onda je više od 50 godina udata za Makedonca. Sad bi htela, ali su je malo stigle godine. I ona ima svoje zdravstvene probleme, pa smo jedna fino medicinski opremljena porodica - rekao je Zafir i nastavio:

- Sva sreća pa je naša ljubav - prva dok smo bili ljubavnici i mladi bračni par, a onda i druga, kada se Vasil rodio - toliko jaka da pobeđuje sve nedaće koje donose ove dalje ture zajedničkog života.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: stil.rs