Kritičari sasekli poslednju sezonu "Krune": Drsko, očajno i veštački dirljivo (FOTO)

18.11.2023

18:00

0

Iako su je fanovi željno iščekivali, doživeli su razočarenje

Kritičari sasekli poslednju sezonu "Krune":  Drsko, očajno i veštački dirljivo (FOTO)
Elizabet Debicki kao princeza Dajana u šestoj sezoni serije "Kruna" - Copyright Profimedia

Prve četiri epizode poslednje sezone "Kruna" prikazane su na Netfliksu, a ova sezona iako željno iščekivana, naišla je kod većine na razočarenje.

Ova „serija opsednuta Dajanom je prava definicija lošeg scenarija", navodi se u kritici Gardijana, koji ju je ocenio jednom zvezdicom.

Profimedia
 

- Serija je počela da se tetura u trećoj sezoni, potpuno je izgubila ravnotežu u naredne dve i sada srlja u ambis. Na stranu svi formalni propusti, kasnije sezone "Krune" je pokvarilo i to što oslikava vreme kojeg se dobro sećamo.

Čak i da je bilo nečega što bi zainteresovalo gledaoce, uspomene i neprestana pitanja u njihovim glavama na svakom koraku bi to učinili nemogućim - zapisala je kritičarka Lusi Mangan.

Profimedia
 

Uprkos tome, kritičarka je puna hvale za glumce:

 - Čitava glumačka ekipa je sjajno glumila.

Kombinacija suza, scena iz stvarnog života i "duhova"

Karol Midgli iz Tajmsa ocenila je seriju sa četiri zvezdice, ali je primetila da scene sa duhom princeze Dajane „nisu najbolje" i da predstavljaju „poseban autogol u inače snažne i dirljive četiri epizode".

Glumu Elizabet Debicki ocenila je kao „fantastičnu".

Aramide Tinubu iz magazina Varajeti kritikovala je način na koji je prikazana veza Dajane i Dodija. Smatra da nije prikazana „burna romansa", već „utešno prijateljstvo koje je tek počelo da se razvija, a ugrožavali su ga stavovi javnosti i porodične obaveze".

Profimedia
 

Ali, Tinubu napominje i da je nova sezona pomogla seriji da „povrati blistavi tron" na kojem je bila.

Magazin Empajer ocenio je sezonu sa četiri zvezdice.

- Ovo je najemotivnija sezona "Krune" dosad, sa kombinacijom suza, scena iz stvarnog života i "duhova" koji prikazuju patnju za princezom iznova i iznova - naveli su.

Profimedia
 

Kritičarka Džudi Berman ocenila je novu sezonu kao „neobično drsku", jer „eksploatiše misteriju poslednjih Dajaninih dana i njen zamišljeni život posle smrti radi veštačke dirljivosti".

Nešto je pošlo po zlu

Anita Sing je u svojoj recenziji za britanski Telegraf dala seriji dve zvezdice.

- Nešto je pošlo po zlu jer je serija kreativno atrofirala... Teško je pobeći od sumnje da scenarista zaista prezire ovu porodicu. Šesta sezona je najbolja kad se odmakne od same kraljevske porodice - piše Sing, koja scene u kojima se Dajana pojavljuje "kao neka vrsta duha" naziva "činom očaja".

Radio Tajms daje šestoj sezoni tri zvezdice i priznaje:

Profimedia
 

Zadatak koji su kreator Piter Morgan i njegov tim scenarista imali nezavidan je. Morali su prodati dubinu trenutka (Dajanina smrti) bez senzacionalizma i osetljivo prikazati prolaz koji je za mnoge još uvek sirov, sve ove godine kasnije. Srećom, većinom uspevaju uspostaviti ravnotežu, ne malim delom zahvaljujući zadivljujućem radu Elizabet Debicki.

Profimedia
 

- Ove scene su „pokazatelj da je tvorcima serije ponestalo inspiracije: rado su iskoristili emocionalne prečice kojima se eliminiše složenost šoka i tuge članova kraljevske porodice - navodi Fajnenšal tajms u kritici, ocenivši sezonu sa tri zvezdice.

Kreatori serije "Kruna" su prisvojili „umetničku slobodu" da odluče kako će prikazati osetljive događaje, poput „onih privatnih za koje niko ne zna kako su se odigrali", kao što je trenutak u kojem princ Čarls saopštava sinovima da im je majka preminula.

Profimedia
 

Iz Netfliksa kažu da je serija „oduvek predstavljana kao drama bazirana na istorijskim događajima". Preostalih šest epizoda biće prikazano na Netfliksu 14. decembra.

Profimedia
 

Drugi deo sezone će prikazati Zlatni jubilej kraljice Elizabete Druge, venčanje princa Čarlsa i Kamile, kao i upoznavanje Vilijama i Kejt, koji su sada princ i princeza od Velsa, na Univerzitetu Sent Endrjuz.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike