Susret mučitelja i njegove žrtve iz logora: Potresna drama "Lutka sa kreveta broj 21" premijerno izvedena u Narodnom pozorištu (FOTO)

18.10.2023

10:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Režiju potpisuje Egon Savin koji postepeno gradi odnos dvoje nesrećnika

Susret mučitelja i njegove žrtve iz logora: Potresna drama "Lutka sa kreveta broj 21" premijerno izvedena u Narodnom pozorištu (FOTO)
Copyright Promo/Marijana Janković

Premijera predstave "Lutka sa kreveta broj 21" prema drami Đorđa Lebovića, u režiji Egona Savina, izvedena je sinoć na Maloj sceni “Raša Plaović” u Narodnom pozorištu u Beogradu. Jedine tri uloge u ovoj kamernoj intimnoj drami igraju makedonski glumac Nikola Ristanovski, Zorana Bećić Đorđević i Petar Strugar.

Promo/Marijana Janković
 

Drama pripoveda o ponovnom susretu mučitelja i njegove žrtve iz vremena koncentracionih logora, u želji da čovek dobije oproštaj i razumevanje da jednostavno tada davno nije imao izbora. Režiju i adaptaciju ovog komada potpisuje Egon Savin, koji postepeno gradi odnos dvoje nesrećnika što u novijoj istoriji snose razne posledice. Oboje bi da zaborave šta im se desilo u mračnom logoru, i ko je žrtva, a ko dželat, ko je negativac, ko pozitivac, a u to ratno vreme postojala je tanka linija između tih krajnosti.

Promo/Marijana Janković
 

Strašno nasilje nad ženama

Delo „Lutka sa kreveta broj 21” je psihološka drama o životu u koncentracionim logorima i vremenu Drugog svetskog rata, ali sa tadašnje pozicije žena i iz ugla onih koje su trpele, suočene sa strašnim nasiljem i žestokim uznemiravanjem. Vreme sada i tada u svega sat vremena realnog protoka je pred očima publike.

Promo/Marijana Janković
 

Ovo je prva postavka ove drame u Narodnom pozorištu u Beogradu, a nedavno je realizovana verzija ovog komada u Novom Sadu, na sceni Srpskog narodnog pozorišta, u režiji Slobodana Brankovića, gde igraju Jasmina Večanski Kujundžić, Branislav Jerković, Marko Marković i Jugoslav Krajnov.

Promo/Marijana Janković
 

Srpski pisac Đorđe Lebović (1928-2004) je aktuelan u našim pozorištima, jer se u NP Sombor igra njegovo delo “Serpem idem” reditelja Gorčina Stojanovića i “Nebeski odred” u režiji Mie Knežević u SNP-u, a ranije je igran godinama u JDP-u. Upravo "Nebeski odred", koji je Lebović pisao sa Aleksandrom Obrenovićem, govori o Aušvicu i logorašima koji su primorani da čine zlodela prema svojim prijateljima da bi preživeli.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike