Emotivna priča Branke Katić: To sam radila srcem i dušom (FOTO)

16.10.2023

09:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Poznata glumica je ovogodišnja dobitnica nagrade "Miloš Žutić"

Emotivna priča Branke Katić: To sam radila srcem i dušom (FOTO)
Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

Glumica Branka Katić izjavila je da za nju nagrada "Miloš Žutić", za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu Blanš u predstavi "Tramvaj zvani želja", predstavlja neverovatnu radost i izaziva ponos.

Katićeva je istakla da je na vest o nagradi, koja joj je sinoć uručena posle izvođenja pomenute predstave u Beogradskom dramskom pozorištu, bila "raznežena i vrlo dirnuta".

- Tu ulogu sam radila srcem i dušom, a nagrada dolazi od branše, od kolega, i puno znači - rekla je glumica.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

Nagradu "Miloš Žutić“ ustanovilo je Udruženje dramskih umetnika Srbije 1994. godine i dodeljuje se za najbolje glumačko ostvarenje, odnosno za ulogu koja se može okarakterisati kao tragalačka i kao putokaz u glumi. Priznanje se sastoji od plakete u bronzi sa likom Miloša Žutića (rad akademskog vajara Zvonka Novakovića), unikatne diplome na pergamentu (rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića) i od novčanog iznosa.

Predstava koja ti ne da da padneš

Naša poznata glumica je dodala i da joj je značajno što nagrada nosi ime Žutića, jer se "sećamo njegovog velikog glumačkog dara". Prema njenim rečima, za dobijanje ovakve glumačke nagrade je jako važno i kakva je ekipa predstave, odnosno tekst.

Foto: Tanjug/Dragana Udovičić
 

- Fantastičan komad američkog pisca Tenesija Vilijamsa još od 1947. godine pokreće teme koje su i danas veoma aktuelne. Od surovosti modernog sveta, preko seksualnog zlostavljanja žena, nasilja u porodici i osuđivanja homoseksualnosti - navela je Katićeva istakavši da je imala sreću što je predstavu radila sa Lenkom Udovički, "koja je fantastična rediteljka i prijateljica". 

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

Glumica je rekla da je Udovički znala da je "okrepi i uputi u pravom smeru", u neminovnim trenucima nesigurnosti kada se priprema ovako velika uloga kakva je Blanš.

- Komad, kad je dobro napisan, kao ovaj, nosi te, ne da ti da padneš. Dobro je i to što imam godina koliko imam i iskustva iza sebe. To je sve bilo presudno da ulogu odigram kako sam je odigrala.

Foto: Tanjug/Dragana Udovičić
 

Upitana koliko priznanja mogu uticati na njenu dalju karijeru, glumica je priznala da je "lepo dobiti nagradu", jer neko ceni i prepoznaje njen dar i trud, ali da svakom novom poslu pristupa sa istim osećanjem želje da igra najbolje i nikad se ne uljuljkuje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike