Petar Strugar u jezivoj priči: Ko je "Lutka sa kreveta broj 21"?

21.06.2023

11:00

0

Autor: Dejan Ćirić

U pitanju je psihološka drama koja govori o životu u koncentracionim logorima i vremenu Drugog svetskog rata, ali sa tadašnje pozicije žena

Petar Strugar u jezivoj priči: Ko je "Lutka sa kreveta broj 21"?
Petar Strugar - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

U Narodnom pozorištu u Beogradu počele su probe drame Đorđa Lebovića „Lutka sa kreveta broj 21”, u adaptaciji i režiji Egona Savina. Premijera predstave je planirana za početak oktobra na sceni „Raša Plaović“.

Scenografkinja Vesna Popović, asistentkinja scenografkinje Anja Matković, kostimografkinja Jelena Stokuća i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), potpisuju se kao autorke novog pozorišnog dela u kom su uloge dodeljene Nikoli Ristanovskom, Zorani Bećić Đorđević i Petru Strugaru.

Promo/Narodno pozorište u Beogradu
 

„Lutka sa kreveta broj 21” je psihološka drama koja govori o životu u koncentracionim logorima i vremenu Drugog svetskog rata, ali sa tadašnje pozicije žena i iz ugla onih koje su trpele, suočene sa nasiljem i uznemiravanjem.

Svaki minut ispunjen emotivnim sadržajem

- Volim komediju, volim i melodramu, ali ipak je psihološka drama, u najstrožoj formi, nešto što je meni najizvodljivije u pozorištu. Sve je unutrašnja radnja i svaki minut je ispunjen emotivnim sadržajem, a pogotovo kada je reč o temi retraumatizacije, koja donese i strašnije posledice od same traume - naveo je Egon Savin.

Ovo će biti prva postavka drame „Lutka sa kreveta broj 21” u Narodnom pozorištu u Beogradu. Komad iz 1968. na scenu dolazi u novim i bitno drugačijim okolnostima u savremenom društvu i umetnosti.

Promo/Narodno pozorište u Beogradu
 

- Mi živimo u vremenu revidiranja istorije i povampirenja fašizma, i mislim da je u ovom trenutku više nego važno podsetiti i one koji su slučajno i one koji su namerno zaboravili šta je to bila istinska istorija i to zlo nastalo u srcu Evrope - zaključio je reditelj.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike