Tragična istinita priča o događajima iz Drugog svetskog rata: "Lutka sa kreveta broj 21" premijerno u Narodnom pozorištu (FOTO)

17.10.2023

10:20

0

"Ovaj komad nas podseća da svaki čovek može postati žrtva nerazumne mržnje i nasilja", ističe reditelj Egon Savin

Tragična istinita priča o događajima iz Drugog svetskog rata: "Lutka sa kreveta broj 21" premijerno u Narodnom pozorištu (FOTO)
Nikola Ristanovski - Copyright Promo/Marijana Janković

Predstava „Lutka sa kreveta broj 21“, po tekstu Đorđa Lebovića, u adaptaciji i režiji Egona Savina, kao prva premijera u novoj sezoni u Narodnom pozorištu u Beogradu, biće izvedena 17. oktobra (20:30) na Sceni „Raša Plaović“.

Biće to, ujedno, i prva postavka ove drame iz 1968. godine jednog od najznačajnijih srpskih dramskih pisaca u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Promo/Marijana Janković
 

Radnja komada, zasnovana na istinitim, tragičnim događajima iz Drugog svetskog rata, dešava se dve decenije posle njegovog završetka.

"Zabrinut sam i prestrašen"

O razlozima da napiše jedan ovakav potresan tekst, Đorđe Lebović je svojevremeno kazao:

- Zabrinut sam i prestrašen. Strepim od zločina koji ostaju nekažnjeni, od grehova koji ostaju neokajani. Strahujem od izjednačavanja nevinosti i krivice, pravde i nepravde, časti i besčašća, od poistovećivanja krvnika i žrtava.

Promo/Marijana Janković
 

Reditelj Savin, koji je u ovoj kamernoj drami poverio uloge Nikoli Ristanovskom, Zorani Bećić Đorđević i Petru Strugaru, smatra da komad predstavlja „protest protiv kratkog pamćenja pred uvek latentnom mogućnošću ostvarenja ponovnog ljudskog zla“.

Istinita priča

- Ova istinita priča podseća nas da svaki čovek može postati žrtva nerazumne mržnje i nasilja. Svoje predano traganje za pravdom i istinom u ovoj drami završavamo sa ubeđenjem da žrtve nisu iskupljene i da pravda nije i ne može biti zadovoljena - najavljuje priznati, višestruko nagrađivani reditelj kome će ovo biti dvanaesta režija u beogradskom nacionalnom teatru.

Reditelj Savin potpisuje i izbor muzike, a u umetničkom timu su i Vesna Popović (scenograf), Jelena Stokuća (kostimograf) i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor). Naredna izvođenja biće održana 18. i 31. oktobra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike