Srbija učestvuje u snimanju filma o Amedeu Modiljaniju: Slavni italijanski umetnik koji se družio sa Savom Šumanovićem (FOTO)

23.09.2023

16:30

0

Autor: Dejan Ćirić

U pitanju je koprodukcija pet zemalja

Srbija učestvuje u snimanju filma o Amedeu Modiljaniju: Slavni italijanski umetnik koji se družio sa Savom Šumanovićem (FOTO)
Copyright Profimedia

Film o čuvenom slikaru i skulptoru Amedeu Modiljaniju (1884-1920) biće sniman u koprodukciji Poljske, Francuske, Italije, Španije i Srbije, najavila je Gabrijela Karluči, umetnička direktorka Festivala italijansko-srpskog filma.

Karluči je rekla da će u koprodukciji učestvovati pet zemalja u kojima je živeo italijanski umetnik, napomenuvši da se Modiljani družio sa slikarima Pablom Pikasom i našim Savom Šumanovićem.

Profimedia
 

Predstavnica Arhangel studija Tatjana Žeželj je rekla da će film, čiji je radni naziv "Modigliani Il Principe", režirati Anđelo Longoni, koji je u Srbiji već snimao film "Karavađo", o čuvenom italijanskom slikaru.

Saradnja Italije i Srbije u koprodukciji filmova

Ambasador Italije Luka Gori se zahvalio Karluči i čitavom timu na realizaciji festivala koji promoviše srpsku i italijansku kinematografiju, i ocenio da je "postao veoma važna manifestacija za kulturu dve zemlje". Gori je dodao da Italija investira u Srbiju, što se ogleda u čestim posetama italijanskih ministara Beogradu, napomenuvši da su politički odnosi Italije i Srbije u stalnom razvoju, i da je diplomatskim odnosima izuzetno zadovoljan.

Profimedia
 

- Imali smo "Bussines and science" forum, gde je bilo reči o saradnji dveju zemalja, kao i susrete naših kinematografija. Podsetio bih na značajan sporazum koji je ranije potpisan na polju saradnje koprodukcija filmova Srbije i Italije - rekao je Gori.

Prema njegovim rečima, jedan od tih projekata će biti upravo film o Modiljaniju. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike