Film na kome su radili srpski slikari imao svetsku premijeru u Torontu: Tragična ljubavna priča stvorena posebnom tehnikom (FOTO)

12.09.2023

13:15

0

Autor: Dejan Ćirić

U pitanju je novo ostvarenje rediteljke Dorote Kobiela Velčmen i reditelja Hjua Velčmena, nominovanih za Oskara, Zlatni globus i BAFTA nagradu za film „S ljubavlju, Vinsent“

Film na kome su radili srpski slikari imao svetsku premijeru u Torontu: Tragična ljubavna priča stvorena posebnom tehnikom (FOTO)
Copyright Promo/Digital Kraft

Dugometražni animirani film "Seljaci" (The Peasants) u koprodukciji Digitalkraft-a iz Srbije, producenata Ivana Pribićevića i Jelene Angelovski, imao je svetsku premijeru na 48. filmskom festivalu u Torontu, u programu Special Presentations.

Promo/Maciej Biedrzycki
 

Na ovom ostvarenju rediteljke Dorote Kobiela Velčmen i reditelja Hjua Velčmena, nominovanih za Oskara, Zlatni globus i BAFTA nagradu za film „S ljubavlju, Vinsent“ o životu Vinsenta Van Goga, radilo je 22 slikara i slikarki iz Srbije uz supervizore Biserku Petrović i Vladimira Vinkića, zajedno sa VFX timom producentske kuće Digitalkraft. Inostrani koproducenti filma su BreakThru Films iz Poljske i Art Shot iz Litvanije.

Promo/Maciej Biedrzycki
 

Tragična ljubavna priča

Radnja se temelji na romanu Vladislava Rejmonta, dobitnika Nobelove nagrade. "Seljaci" je tragična priča o seljanki Jagni koja je primorana da se uda za mnogo starijeg, bogatog farmera Borinu, uprkos svojoj ljubavi prema njegovom sinu Anteku. Vremenom, Jagna postaje predmet zavisti i mržnje seljana i mora da se bori da sačuva svoju nezavisnost. Radnja se odvija u poljskom selu na prelazu iz 19. u 20. vek, a dramatični preokreti priče vezani su za promene godišnjih doba, težak rad na poljima i tradicionalne lokalne praznike.

Promo/Digital Kraft
 

Ovaj jedinstveni mikrosvet seoske zajednice služi kao povod da se ispriča univerzalna i aktuelna priča o tragičnoj ljubavi i životu u maloj zajednici gde pravila i tradicija određuju uloge svakoga, a izlazak iz očekivanog može da rezultuje ismevanjem i odbacivanjem.

Promo/Digital Kraft
 

Prethodni film rediteljke Dorote Kobiela Velčmen i reditelja Hjua Velčmena, „S ljubavlju, Vinsent“, zaradio je 42 miliona dolara na blagajnama. “Seljaci” su snimljeni istom slikarskom tehnikom koja je osvojila srca fanova širom sveta.

Toronto International Film Festival postoji od 1976. godine i najznačajniji je filmski festival na severnoameričkom kontinentu, sa godišnjom posetom od preko 400.000 ljudi. Ove godine, u selekcijiama Gala i Special Presentations, premijerno su na programu nova ostvarenja Ričarda Linklejtera, Aleksandra Pejna, Hirokazu Kore-Ede, Itana Houka, i mnogih drugih renomiranih reditelja.  

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike