Poslednja godina života umetnika koji je skandalizovao Vatikan: Karavađo i njegove prostitutke (FOTO/VIDEO)

28.02.2023

15:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Film "Senka Karavađa" predstavljen je na FEST-u

Poslednja godina života umetnika koji je skandalizovao Vatikan: Karavađo i njegove prostitutke (FOTO/VIDEO)
Film "Senka Karavađa" - Copyright Promo/Cebef/MCF

“Senka Karavađa” je biografski film o slavnom začetniku baroknog slikarstva Mikelanđelu Meriziju da Karavađu, čiju režiju potpisuje popularni glumac i reditelj Mikele Plaćido, koga pamtimo po ulozi detektiva Katanija iz čuvene serije „Hobotnica“, koja se u bivšoj Jugoslaviji prikazivala tokom osamdesetih godina.

U pitanju je drama sa elementima trilera, u kojoj glavne uloge tumače Rikardo Skamarćo, Izabel Iper i Luj Garela, a film je predstavljen domaćoj publici na ovogodišnjem FEST-u.

Promo/Cebef/MCF
 

"Senka Karavađa" prati poslednju godinu života Mikelanđela Merizija (1571 - 1610), jednog od najbriljantnijih slikara svog vremena ali i buntovnika protiv crkvenih kanona.

Film je na 51. FEST-u predstavila Federika Luna Vinćenti, producentkinja koja bila zadužena i za muziku u filmu.

- Ponosna sam i presrećna što sam ovde. Znam da je Mikele Plaćido popularan kod vas i jako mu je žao što nije mogao da dođe. Mnogo vas pozdravlja - prenela je Federika.

Promo/Cebef/Dušan Milenković
 

Svi smo mi pomalo Karavađo

Ovde nije reč o klasičnom biografskom filmu, već nečemu što više naginje ka trileru. Kada se pročuje da Karavađo u svojim religijskim slikama koristi prostitutke, lopove i skitnice kao modele, Vatikan sprovodi istragu o njemu.

Promo/Cebef/MCF
 

- Istraživač inkvizicije, poznat kao Senka, metafora je za sve ono što zasenjuje talenat, što nas sputava i udaljava od našeg pravog ja i zbog toga smo svi mi pomalo Karavađo - izjavila je Vinćenti.

Za potrebe filma napravljene su verne reprodukcije preko 17 Karavađovih slika. Sem Tvrđave Sant'Anđelo i Karakalinih termi, svi ostali delovi scenografije su izgrađeni od nule, u studiju Ćinećita. Produkcija filma koštala je 13 miliona evra.

Promo/Cebef/MCF
 

"Senka Karavađa" je deo selekcije FEST Gala, a film se može pogledati 1. marta u 13.30, u Jugoslovenskoj kinoteci.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike