Direktor "Diznija" Bob Iger o štrajku u Holivudu: Ovo me jako uznemiruje, zahtevi su razorni za filmsku industriju

17.07.2023

08:35

0

Autor: Dejan Ćirić

Holivud će uskoro biti paralisan

Direktor "Diznija" Bob Iger o štrajku u Holivudu: Ovo me jako uznemiruje, zahtevi su razorni za filmsku industriju
Robert Iger - Copyright Profimedia

Oko 160.000 glumaca i zaposlenih u filmskoj industriji priključili su se scenaristima koji su prestali da rade početkom maja, u najvećem štrajku u Holivudu u poslednjih 40 godina.

- Ovo me jako uznemiruje. Razgovarali smo o svim promenama sa kojima se suočavamo i oporavku od korone u ovoj industriji. Razumem želju sindikata da radi u ime svojih članova, ali postoji nivo očekivanja koja jednostavno nisu realna - izjavio je glavni direktor kompanije Dizni Bob Iger za CNBC, dodajući da su zahtevi koji se traže vrlo "razorni za filmsku industriju".

Profimedia
 

Holivud paralisan

Moćni sindikat američkih glumaca saopštio je u četvrtak da od ponoći službeno stupa u štrajk, a ta odluka će sasvim paralisati Holivud, jer je produkcija mnogih filmova i serija već u zastoju zbog štrajka scenarista.

- Nacionalno veće SAG-AFTRA jednoglasno je glasalo za štrajk protiv studija i distributera - rekao je Duncan Crabtree-Ireland, nacionalni izvršni direktor tog sindikata koji zastupa 160.000 glumaca i drugih profesionalaca velikog i malog ekrana.

Profimedia
 

Sindikat traži od striming servisa da se pravednije podeli dobit i zaheva bolje uslove rada, prenosi BBC. U znak podrške štrajku premijeru filma "Openhajmer" napustili su glumci Met Dejmon i Emili Blant.

Zaustavljena snimanja

Zbog početka štrajka zaustaviće se snimanja većine filmova i serija, uz one koji su već odloženi zbog štrajka pisaca. Holivudske zvezde takođe neće prisustvovati događajima za promociju projekata, a dodela Emi nagrada i Comic-Con će verovatno biti odloženi.

Profimedia
 

Štrajk su podržali Margo Robi, Meril Strip, Suzan Sarandon, Džordž Kluni, Dženifer Lorens, Dvejn Džonson i mnogi drugi. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike