Pakao u Holivudu dobija sve veće razmere! Glumci se pridružuju štrajku: Da li se bliži propast filmske industrije?

14.07.2023

07:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Glumci, poput pisaca, traže bolje plate i zaštitu od buduće upotrebe veštačke inteligencije na televiziji i u filmovima

Pakao u Holivudu dobija sve veće razmere! Glumci se pridružuju štrajku: Da li se bliži propast filmske industrije?
Copyright Profimedia

Holivudski glumci spremni su da stupe u štrajk već danas i tako se pridruže scenaristima u prvom zatvaranju kompletne industrije u 63 godine, nakon što su poslednji pregovori propali, a skoro kompletna filmska i televizijska produkcija će verovatno biti zaustavljena.

Profimedia
 

Udruženje filmskih glumaca (SAG-AFTRA), koje predstavlja 160.000 izvođača, uključujući zvezde A-liste, saopštilo je da su pregovori u sredu završeni bez dogovora o njihovim zahtevima u vezi sa smanjenjem plata i pretnjom koju predstavlja veštačka inteligencija. Pregovarači udruženja jednoglasno su preporučili štrajk nacionalnom komitetu, koji bi trebalo da glasa u četvrtak ujutro po lokalnom vremenu.

Dvostruki štrajk

Glasanje otvara vrata "dvostrukom štrajku" - sa piscima, koji su već proveli 11 nedelja na liniji za proteste - što bi izazvalo prvo gašenje u Holivudu od 1960. godine. Popularne serije koje bi se ove godine vraćale na televiziju suočile bi se sa dugim kašnjenjima, a ukoliko se štrajkovi nastave, budući blokbaster filmovi takođe bi bili odloženi.

Glumci, poput pisaca, traže bolje plate i zaštitu od buduće upotrebe veštačke inteligencije na televiziji i u filmovima.

Profimedia
 

"Kao što znate, tokom protekle decenije vaša je kompenzacija ozbiljno narušena usponom sistema za striming. Nadalje, veštačka inteligencija predstavlja egzistencijalnu pretnju kreativnim profesijama", navodi se u saopštenju SAG-AFRTA nakon što su pregovori propali.

Rukovodioci industrije "odbili su da priznaju da su ogromne promene u industriji i ekonomiji imale štetan uticaj na one koji rade za studije."

"Duboko smo razočarani što je SAG-AFTRA odlučila da odustane od pregovora. To je izbor unije, a ne naš", saopštila je Alijansa filmskih i televizijskih producenata. 

Holivudski studiji pozvali su federalne posrednike da pomognu u rešavanju zastoja - potez koji je SAG-AFTRA opisao kao "cinični trik".

Profimedia
 

Odlazak glumaca bi zatvorio sve

SAG-AFTRA predstavlja zvezde A-liste kao što su Meril Strip, Dženifer Lorens i Glen Klouz. Sve članice su unapried odobrile industrijsku akciju ako dogovor nije postignut. Poslednji put kada je sindikat štrajkovao, 1980. godine, sve je trajalo više od tri meseca.

Štrajk bi odmah sprečio zvezde da promovišu neka od najvećih ovogodišnjih izdanja, baš na vrhuncu letne sezone blokbastera filmske industrije. 

Profimedia
 

U Londonu je u sredu uveče premijera filma "Openhajmer" pomerena za sat vremena unapred, da bi glumačka ekipa mogla da prisustvuje bez kršenja pravila sindikata, navodi Variety, prenosi klix.ba. Štrajk bi, međutim, poremetio američku premijeru ovog filma koja bi trebalo da se održi u Njujorku u ponedeljak, kao i premijeru filma "Ukleta kuća" ovog vikenda u Diznilendu.

Godišnje okupljanje pop kulture Comic-Cona u San Dijegu sledeće nedelje, moglo bi da bude lišeno svojih zvezda. Čak je i dodela nagrada Emi, koja bi trebalo da se održi 18. septembra, navodno pomerena za novembar ili čak iduću godinu.

Profimedia
 

Dok je štrajk pisaca već dramatično smanjio broj filmova i emisija u produkciji, odlazak glumaca bi zatvorio gotovo sve. Neki rijaliti programi, animacije i tok šou emisije bi jedino mogle da se emituju. 

Solidarnost i podrška

U sredu su holivudski sindikati koji predstavljaju režisere, filmske radnike iza scene i pisce objavili izjavu "nepokolebljive podrške i solidarnosti" s glumcima.

Profimedia
 

"Dok studiji imaju zajedničku vrednost od trilion dolara, milijarde gledalaca širom sveta i neverovatne profite, ova borba se ne odnosi na glumce protiv studija. Radnici u svim zanatima i sektorima ustaju kako bi sprečili mega-korporacije da naruše uslove za koje smo se decenijama borili. Glumci i pisci traže veće plate kako bi se suprotstavili inflaciji i garancije za njihov budući život", navodi se u saopštenju, prenosi AFP.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike