Džordž Kluni se pridružio štrajku u Holivudu: Ove stvari moraju da se promene (FOTO/VIDEO)

16.07.2023

08:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Glumac je naglasio da štrajk predstavlja „prelomnu tačku u našoj industriji“

Džordž Kluni se pridružio štrajku u Holivudu: Ove stvari moraju da se promene (FOTO/VIDEO)
Džordž Kluni - Copyright Profimedia

Oskarovac Džordž Kluni pridružio se umetnicima koji pozivaju na promene u filmskoj industriji, dok veliki broj glumaca izlazi na proteste i učestvuje u štrajku protiv filmskih i televizijskih studija, prvom od 1980. godine.

U izjavi za Si-En-En, Kluni je naglasio da štrajk glumaca predstavlja „prelomnu tačku u našoj industriji“.

- Glumci i pisci u velikom broju nemaju mogućnost da zarade za život. Da bi naša industrija opstala, to se mora promeniti. Za glumce to putovanje počinje sada.

Kluni je komentarisao odluku članova Udruženja filmskih glumaca-Američke federacije televizijskih i radijskih umetnika (SAG-AFTRA) koji su se noseći transparente okupili ispred filmskih i televizijskih studija u Holivudu, pridružujući se piscima i scenaristima koji to rade već više od dva meseca.

 

 

Štrajk SAG-AFTRA zvanično je najavljen u četvrtak.

Slušanje glasova štrajkača

Zvezda serije "Ted Laso", Džejson Sudejkis, glumac, komičar i scenarista (upravo nominovan za nagradu Emi) primećen je u Njujorku, a za Si-En-En je rekao da „sluša“ glasove štrajkača koji pevaju: „Hej, hej, ho, ho korporativna pohlepa mora da prestane“ i „Šta hoćemo li? Ugovori! Kada ih želimo? Sada!"

- To govori sve - naglasio je glumac.

Na pitanje koliko dugo bi bio spreman da podrži štrajk, Sudejkis je odgovorio: „Koliko god bude potrebno“.

 

 

Štrajk nije trik

Glumice Konstans Zimer, Lisa Edelstin i predsednica SAG-AFTRA, Fran Drešer, takođe su primećene na protestima. Dankan Krebtri-Ajrland, glavni pregovarač za SAG-AFTRA, naglasio je u izjavi za medije da štrajk glumaca nije trik kako bi velike zvezde zaradile još više novca.

- Ovo je borba za osnovnu pravičnost. Ovo je borba u ime radnih ljudi. Ovo nije borba u ime velikih poznatih ličnosti - rekao je Krebtri-Ajrland.

 

 

Obustavljene velike produkcije

Glumci su se pridružili protestima više od 11.000 članova VGA koji štrajkuju protiv istih studija i servisa za strimovanje od 2. maja. Taj sindikat štrajkuje zbog sličnih zahteva kao i SAG-AFTRA – poštena plata, posebno u pogledu nadoknada za strimovanje, i zaštita od upotrebe veštačke inteligencije.

Štrajk pisaca je već zaustavio produkciju većine filmova i televizijskih emisija. Tradicionalni početak jesenje televizijske sezone i objavljivanje nekoliko filmova planiranih za sledeću godinu sada su ugrožene, a jesenja filmska ponuda će biti mnogo siromašnija, dok su visokobudžetne produkcije poput obustavljene.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike