Glasovi mrtvih glumaca, podmlađivanje i skeniranje: Zašto su holivudske zvezde protiv veštačke inteligencije (VIDEO)

15.07.2023

18:30

0

Autor: Dejan Ćirić

AI i deepfake tehnologije omogućavaju stvaranje glumačke izvedbe bez glumaca na filmskom setu

Glasovi mrtvih glumaca, podmlađivanje i skeniranje: Zašto su holivudske zvezde protiv veštačke inteligencije (VIDEO)
Copyright Profimedia

Holivudski glumci, njih 160 hiljada, ušli su u štrajk prvi put nakon 1960. godine. Razlog je protivljenje nekim odlukama najvećih filmskih kompanija, a jedna od važnijih je korišćenje veštačke inteligencije koja bi trebalo da zameni glumačke uloge u filmskoj industriji.

Tokom protekle decenije veštačka inteligencija je već korišćena u filmskoj i televizijskoj industriji, od toga da je upotrebljavana za podmlađivanje glumaca, preko analize ponašanja gledalaca na striming platformama, do korišćenja glasova preminulih glumaca, kao i za izradu foršpana za filmove.

Profimedia
 

Skeniranje statista i glumaca

Duncan Crabtree-Ireland, glavni pregovarač Sindikata glumaca, izjavio je da velike filmske kompanije nameravaju da koriste veštačku inteligenciju po uzoru na neki naučnofantastični film, navodi nacional.hr. On je na konferenciji za novinare rekao kako holivudske kompanije predlažu korišćenje veštačke inteligencije tako što će skenirati statiste, platiti im kao da su jedan dan na filmskom setu, a zatim će te iste filmske kompanije koristiti njihove skenove za bilo koje druge filmske i televizijske projekte.

Profimedia
 

- Ovaj "revolucionarni" predlog korišćenja veštačke inteligencije koji su nam predložili podrazumeva da se statisti i glumci koji se pojavljuju u pozadini mogu skenirati, za šta će dobiti jednodnevnu platu, a njihove kompanije će posedovati taj sken, njihovu sliku, njihov lik, i moći će da ih koriste zauvek na bilo kom projektu, bez pristanka i naknade - rekao je Duncan Crabtree-Ireland dodajući:

- Ako mislite da je ovo revolucionarni predlog, molim vas da razmislite još jednom.

Profimedia
 

Glumačka izvedba bez glumaca

Korišćenjem veštačke inteligencije i deepfake tehnologije stvara se glumačka izvedba bez glumaca na filmskom setu.

U službenoj izjavi Udruženja filmskih i televizijskih producenata (AMPTP) koji predstavljaju najveće holivudske kompanije tvrdi se da ovaj „revolucionarni“ predlog ima za cilj „zaštitu glumačke digitalne slike“.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike