"Tar" otvara Letnji bioskop na terasi Doma Vojske: Kultni domaći i strani filmovi pod zvezdanim nebom

13.07.2023

16:30

0

Ljubitelji sedme umetnosti moći će da pogledaju 48 pažljivo biranih naslova

"Tar" otvara Letnji bioskop na terasi Doma Vojske: Kultni domaći i strani filmovi pod zvezdanim nebom
Kejt Blanšet u filmu "Tar" - Copyright Profimedia

Na terasi Doma Vojske Srbije od 15. jula do 31. avgusta održaće se letnji bioskop, sa projekcijama ostvarenja domaće i svetske produkcije, saopštila je danas Jugoslovenska kinoteka.

U tom periodu od 21 sat, ljubitelji sedme umetnosti moći će da pogledaju 48 pažljivo biranih naslova. Letnji bioskop će početi sa radom projekcijom filma "Tar" Toda Filda, sa Kejt Blanšet u glavnoj ulozi.

Profimedia
 

- Verujemo da Beograd kao i svaka metropola zaslužuje bioskop pod otvorenim nebom. Za publiku smo pripremili poznata ostvarenja iz ove i prethodnih dekada, kao i 20 kultnih ostvarenja domaće kinematografije koja su digitalno restaurisana - izjavio je direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić.

Ponedeljkom, sredom i petkom restaurisani domaći filmovi

Na repertoaru letnjeg biskopa naći će se dela poput "Smrt u Veneciji" Lukina Viskontija, "Imitacija života" Daglasa Sirka, "Zmijsko jaje" Ingmara Bergmana, "Borselino" Žaka Dereja, "Velika iščekivanja" Alfonsa Kuarona, "Belfast" Keneta Brane, "Savršeni stranci" Paola Đenoveza, "Dauntonska opatija: Nova Era" i mnoga druga ostvarenja.

Film "Belfast" Promo/Fest
 

Među 20 digitalno restaurisanih klasika koji će se prikazivati ponedeljkom, sredom i petkom, neki od filmova koji će se naći"” Srđana Karanovića, "Tajvanska kanasta" i "Specijalno vaspitanje" Gorana Markovića, "Poseban tretman", "Pas koji je voleo "” Dušana Kovačevića i Božidara Nikolića, "Ko to tamo peva" Slobodana Šijana.

Povodom 100-godišnjice od rođenja glumca Mije Aleksića, publiku očekuje i premijera digitalno restaurisanog filma "Pusti snovi" Soje Jovanović iz 1968. godine.

Promo / Jugoslovenska kinoteka
 

- Uz specifičan doživljaj i užitak u remek delima sedme umetnosti, u autentičnoj letnjoj  atmosferi i jedinstvenom pogledu na centar Beograda, gledaoci će biti u prilici da se podsete nekih filmova koje su voleli, pogledaju filmove koje su propustili ili po ko zna koji put uživaju u možda nekom od svojih omiljenih filmskih ostvarenja - podsetila je urednik letnjeg bioskopa Ksenija Zelenović.

Karte za digitalno restaurisane domaće - jugoslovenske filmove su besplatne i mogu se preuzeti sat vremena pre početka filma na ulazu Doma Vojske Srbije.

U slučaju kiše, projekcija će se održati u Jugoslovenskoj kinoteci u sali Makavejev, u 21.15 časova. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike